дерево в'яз властивості

В’яз гладенький – хімічний склад та рецепти для лікування


дерево в'яз властивості В’яз гладенький (Ulmus laevis, U. Реdunculata) – це дерево висотою 15-25 метрів, що належить до родини в’язових. У нього досить товстий, вкритий буро-коричневою корою стовбур. Крона в’яза гладенького має форму широкого циліндра із заокругленням вгорі, а гілки під гострим кутом спрямовані вгору. Молоді пагони цієї лікарської рослини блискучі, опушені, червонувато-бурого кольору. Листя дерева цілісне, чергове, пилчасте, дворядне, овальної або яйцеподібної форми, з несиметричною серцеподібною основою. Листки знизу опушені, а зверху голі. Квіти в’яза гладенького неправильні, двостатеві, простої дзвоникоподібної форми, мають коричневу восьмилопатеву оцвітину, зібрані в густі бічні пучки. Плоди цієї рослини крилатки, у яких специфічні густовійчасті краї. Цвіте в’яз у квітні та червні.

В’яз гладенький росте у різних місцях по всій території України. Особливо часто зустрічається в широколистяних лісах. Росте розсіяно, не утворюючи великих посадок.

Хімічний склад та заготівля в’яза гладенького

Для приготування ліків використовують кору і листя, які заготовляють навесні. До лікарських рослин в’яз відноситься неофіційно і в аптеках ця сировина не продається.

Хімічний склад в’яза гладенького досить багатий і цікавий. Його листя містить близько 44 % без азотистих і 15 % азотистих речовин, а також 8,5 % клітковини, 2,8-3 % жирів, 225 мг% аскорбінової кислоти і 258 мг% каротину. Крім цього, кора дерева має значну кількість дубильних речовин.

Застосування і фармакологічні характеристики в’яза гладенького

Лікувальна сировина, приготована з цього дерева, має протизапальні та кровоспинні властивості. В нетрадиційній медицині відвар кори в’яза гладенького вживають внутрішньо при лікуванні хронічного ревматизму, водянки, а також як протиглисний засіб і з метою профілактики застудних захворювань.

Настій листя в’яза гладенького вживають як знеболюючий засіб. Для приготування відвару кори цього дерева потрібно взяти склянку окропу і 20 грам сировини. Пити такий відвар потрібно по 1 столовій ложці тричі на добу.

Також можна заварити суміш з рівних частин верби козячої, кори в’яза і бруньок берези бородавчастої. На склянку окропу потрібно взяти 4 столові ложки приготованої суміші і вживати тричі на день по столовій ложці. Цей відвар чудово допомагає при гарячці.