Липа пухнаста – опис властивостей рослини

чіпси


лікування липовим цвітом в домашніх умовах Липа пухнаста (Tilia tomentosa) – це високе дерево, що сягає у висоту до 30 метрів. Воно відноситься до родини липових. Бруньки та молоді гілки мають опушені поверхні. Листя липи пухнастої чергове, серцеподібної форми, з гострими пилчастими краями. Верхня сторона листка темно-зелена, а нижня повстиста, біла, покрита зірчастими волосками. Квіти цього дерева правильні, яскраво-жовтого відтінку, розташовані по 5 – 10 одиниць в суцвіттях, що мають форму напівзонтиків. У квіток липи пухнастої опушені квітконіжки, її плоди горішки з дерев’янистими оплоднями, вона цвіте з червня до серпня.

Липа пухнаста часто зустрічається в чагарниках і широколистих лісах Одеської та Закарпатської областей, її вирощують в парках і садах.

Хімічний склад, заготівля і зберігання липи пухнастої

Хімічний склад липи пухнастої подібний на склад липи кавказької. У квітах рослини є близько 0,05 % ефірної олії, кумарин фраксин, глікозит тиліацин і гесперидин, каротин, дубильні речовини, сапоніни, слиз, цукри та аскорбінова кислота.

Щоб приготувати лікувальні засоби застосовується суцвіття липи пухнастої та її приквітки, які часто називають липовим цвітом (Flores Tiliae). Крім цього ліки готують з плодів та бруньок дерева. Заготівля липового цвіту проходить після розкриття квітів або на стадії бутонізації. Сушити зібрану сировину потрібно на відкритому повітрі в тіні або у кімнатах з хорошим провітрюванням, наклавши шар товщиною до 5 см. При цьому потрібно стежити. щоб цвіт не пересох і не обсипались квіти. бо це значно погіршує лікувальні властивості сировини. У випадку штучного висушування температура не повинна перевищувати 40 градусів. Готової до зберігання і вживання сировини отримують близько 30 % від ваги свіжого цвіту. Термін придатності сушеного липового цвіту 2 роки, його можна вільно придбати в аптеках.

пастилки

Застосування липи пухнастої та її властивості

Галенові препарати, виготовлені з цвіту липи пухнастої, посилюють діурез і виділення поту, стимулюють секрецію травного соку, покращують відтік жовчі, проявляють заспокійливу і протизапальну дію. Настій з цвіту липи пухнастої (Infusum florum Tiliae) допомагає при простуді та гарячці, ним лікують бронхіт, грип, катар, запалення сечового і нирок, а також вживають при надмірному нервовому збудженні в будь-якому віці.

У нетрадиційній медицині липовим цвітом лікують головний біль, його застосовують при непритомності, вживають при епілепсії та істерії, кишкових коліках і кашлі.

Як зовнішній засіб настій з липового цвіту використовується для полоскання ротової порожнини при запалення слизової, а також для лікування стоматиту, ларингіту. гінгівіту та ангіни. Примочки з настоєм прикладають до уражених місць при геморої та виразках, при опіках, ревматизмі та подагрі.

Ванни з цвіту липи пухнастої допомагають при лікування нервових захворювань, ця сировина використовується як компонент потогінних чаїв та засобів для полоскання рота і горла. Липовий цвіт входить у склад препаратів, якими лікують захворювання кишок, печінки, шлунка, сечового і нирок. Крім цього ця лікарська сировина допомагає подолати різні захворювання жіночих статевих органів.

Від опіків, геморою та абсцесів можна використовувати компреси, які виготовляють з перетертих на кашу липових бруньок. Такі компреси допоможуть і при маститі та подагрі.

За смаком плоди липи дуже схожі на звичайні горіхи, вони повністю їстівні, а з молодих бруньок і листочків можна готувати смачні вітамінні салати.

Рецепти ліків з липи пухнастої

Як внутрішній засіб застосовується настій з цвіту липи пухнастої. Щоб приготувати його 10 грамів цвіту ( близько 3 ложок) запарюють склянкою окропу, настоюють протягом 10 хвилин і приймають гарячим три рази на день після вживання їжі.

Можна також отримати настій з липи від підвищеної кислотності шлунка. Для цього слід одну столову ложку липового цвіту, листя м’яти перцевої, коріння солодки, насіння льону звичайного, фенхелю звичайного і кореня аїру (у рівному співвідношенні) запарити склянкою окропу, настояти і випити до вживання їжі. Лікування потрібно повторювати три рази на день перед кожним прийомом їжі.

Від виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки допоможе настій з двох столових ложок суміші трав: 40 грамів цвіту липи пухнастої, 20 грамів фенхелю звичайного і стільки ж цвіту ромашки лікарської. Суміш запарюють у склянці окропом, витримують 10-15 хвилин і вживають по склянці три рази на день.

Для лікування сечової системи та запалення нирок можна використовувати настій з суміші цвіту липи, квітів ромашки лікарської, бузини чорної, листя ожини і трави звіробою звичайного. Одну ложку такої суміші слід залити склянкою окропу, настояти і випити на ніч.

Щоб приготувати салат потрібно очистити бруньки або взяти молоді листочки липи пухнастої, промити їх водою, розтерти або дрібно порізати, додають порізані варені яйця, оцет, вершки, гірчицю, сіль та листя петрушки. З розрахунку на пів кілограма бруньок потрібно два яйця, столову ложку гірчиці, склянку вершків, оцет і сіль за смаком.
Для зовнішнього застосування використовується настій з липового цвіту (20 грамів на склянку окропу), яким можна полоскати горло або протирати шкіру обличчя.

Щоб отримати лікувальну ванну необхідно заварити 100 грамів цвіту липи пухнастої на 2 літрах води, настояти до охолодження і вилити у ванну з водою.