Латук посівний – хімічний склад, заготівля та вживання

чіпси


салат в народній медицині Латук посівний (Lactuca sativa, салат) – це овочева трав’яниста однорічна лікарська трава, що належить до родини складноцвітих (айстрових). Нс сьогоднішній день відомо декілька видів латука посівного (листковий, головчастий, ромен-салат та ін.). В листкового латука спочатку розростаються сидячі прикореневі листки, а в головчастого різновиду спочатку з’являються головки різної щільності. Потім у трави виростають облистнені, прямі, розгалужені, волотисті стебла, довжина яких сягає більше одного метра. Листя на стеблах яйцеподібне, цілісне, голе. Іноді листки можуть бути серцеподібної або круглої форми. Верхівки листків потовщені, тупі. Цвіт латука посівного складається з білих або блідо-жовтих двостатевих дрібних квітів, що розташовані у вигляді кошиків і утворюють щитовидне, з тонкими розчепіреними гілками суцвіття. Ця рослина цвіте з липня до вересня, плоди її сім’янки.

В природі латук посівний не зустрічається. Ця лікарська трава була завезена у наші краї з Середземномор’я і з тих часів вирощується як овочева рослина для приготування салатів.

пастилки

Хімічний склад та особливості латука посівного

Латук посівний (салат) є розповсюдженою овочевою рослиною і використовується як харчова сировина. Для лікування певних захворювань застосовується свіже листя або плоди. До розряду лікарських рослин він належить неофіційно.

Хімічний склад латука посівного (салату) дуже багатий на вітаміни і поживні речовини. Листя має до 0,2 % білків, близько 2 % цукру, від 0,1 до 0,2 % таких органічних речовин, як лимонна, янтарна, яблучна і щавлева кислоти. Крім цього в листі рослини є близько 1,5 % В-каротину, 0,2 % вітаміну В, до 0,7 % вітаміну Е, 0,6 мг% нікотинової, 15 мг% аскорбінової, 0,12 мг% пантотенової кислот, а також фолієва кислота, тіамін, рибофлавін, біотин, лактуцин, солі магнію, калію, заліза, міді, йоду, кобальту і цинку.

Фармакологічні властивості латука посівного

Рослина нормалізує травлення, покращує апетит, характеризується незначними сечогінним і проносними властивостями. Салат з латука добре допомагає від ожиріння та позитивно впливає на лікування цукрового діабету. Листя трави проявляє лікувальні властивості при туберкульозі, анемії, гіпертонії, атеросклерозі. Його рекомендують вживати при вагітності та у виснаженому стані.

Настій з листя латука посівного використовується як знеболюючий, антиспазматичний, заспокійливий та седативний засіб. Відомо, що настій плодів рослини підвищує секрецію молока у жінок, що годують грудьми. Свіжий сік рослини можна застосовувати для лікування тиреотоксикозу і тиреоїдиту.

Їсти салат і застосовувати настойки з латука не рекомендується при нирковокам’яній хворобі та подагрі, при наявності в організмі оксалатних та уратних каменів, хронічних і гострих колітах, диспепсичних явищах, що проявляються у формі вираженого порушення травлення.

Настій з подрібненого свіжого листя салату вживають внутрішньо. Його готують з 20 грамів посіченої сировини і склянки окропу, витримавши до повного охолодження. Пити ці ліки потрібно зранку і увечері по півсклянки. Можна також випивати склянку настою за годину до сну.

Можна приготувати настій з насіння салату. Для цього столову ложку сировини настоюють 3 – 4 години на склянці окропу. Приймати настій насіння потрібно перед вживанням їжі тричі на добу по третині склянки.