капуста як лікарська рослина

Капуста городня – використання в лікувальних цілях


капуста як лікарська рослина Капуста городня (Brassica oleracea) – це трав’яниста дворічна лікарська рослина, що належить до родини хрестоцвітих (капустяних). Під час першого року розвитку капусти у неї формується багато листків на низькому стеблі. Листки рослини утворюють гладку щільну головку кулястої форми. Протягом другого року життя рослини у неї виростає довге квітуче стебло, висота якого сягає 1,5 м. Листя капусти городньої м’ясисте, чергове, велике, зеленого або фіолетового кольору. Квіти рослини чотиричленні, правильні, двостатеві, розташовані китицями. У квітів білі або жовтяві пелюстки. Цвіте капуста з травня по червень, її плоди – двогнізді стручки.

Капусту городню культивують як овочеву культуру по всій території нашої країни.

Хімічний склад капусти городньої

Для лікування захворювань і профілактики застосовується листя рослини. Хімічний склад капусти городньої дуже багатий на корисні для організму людини речовини. Листя містить від 1,2 до 2,4 % білків, від 2 до 5 % цукру, лимонну, яблучна, кавову, янтарну, глюкуронову, мурашину, хлорогенову, тартронову і феролову органічні кислоти, вітаміни С, H, E, В1, В2, В6, фолієву, пантотенову та нікотинову кислоти, р-каротин, близько 1 % клітковини, жири та амінокислоти (лізин, триптофан, гістидин, метіонін, тирозин). Крім цього, капуста дуже багата на мікро- і макроелементи. Рослина містить від 180 до 380 мг% калію, близько 50 мг% фосфору, а також магній, калій, натрій, сірку, залізо, свинець, олово, срібло нікель, молібден, ванадій і титан. Також потрібно додати, що вітамін С в капусті в основному перебуває у вигляді речовини, що називається аскорбіген. Ця речовина практично не руйнується навіть під час термічної обробки і подрібнення рослини.

Застосування і фармакологічні властивості капусти городньої

Сукупність органічних та хімічних елементів, що входять до складу капусти, забезпечує їй цілий ряд лікувальних властивостей. Під час експериментів та випробувань в клінічних умовах було встановлено дуже високу ефективність капустяного соку при лікуванні виразки шлунка, травної системи і дванадцятипалої кишки. При цьому найважливішою речовиною, що забезпечує лікувальний ефект, вважається вітамін U, якому властиві анти серотонінові та антигістамінні властивості. Ця речовина покращує ліпідний обмін, метаболізм слизової шлунку, обмін холіну і тіаміну, посилює стійкість слизової до уражень та прискорює загоєння виразок.

Фармацевтичною промисловістю випускається препарат «вітамін U», що представляє собою метилметіонінсульфонію хлорид – активовану форму метіоніну. Використання цього препарату рекомендоване при виразках дванадцятипалої кишки і шлунка, колітах і ентеритах, кардіосклерозі, алергічному васкуліті, екземі, нейродерміті, псоріазі.

Однак потрібно додати, що лікувальний ефект соку капусти є більш значний ніж результат застосування метилметіонінсульфонію хлориду, оскільки сік має також фітонцидні, фунгіцидні, бактерицидні, фунгістатичні та бактеріостатичні властивості. Під час численних експериментів було виявлено, що сік свіжої капусти здатен проявляти антибактеріальну дію навіть на бактерії туберкульозу і золотистий стафілокок. Слід ще зазначити, що капустяний сік має також відхаркувальні властивості.

Відсутність пуринів у складі капусти забезпечує їй високу цінність як харчового дієтичного продукту, що використовується при жовчнокам’яній хворобі та подагрі. Різні страви і салати з листя капусти дуже корисні при серцевих і ниркових захворюваннях, а також при атеросклерозі, оскільки пектини, які містяться в капусті, сприяють виведенню холестерину і токсинів. Дуже корисно вживати капусту і при ожирінні, бо тартронова кислота блокує утворення холестерину і жирів з вуглеводів.

В народній медицині капуста городня відома з давніх часів. Цю рослину завжди застосовували як нешкідливий і дуже ефективний засіб, що покращує імунітет організму і стійкість до багатьох захворювань. В нетрадиційній медицині сік капусти рекомендується при головному болі, безсонні, захворюваннях селезінки і жовтяниці.

Квашена капуста, як відомо, чудово покращує апетит, підвищує секрецію шлункових залоз, нормалізує роботу кишечника, діє як послаблюючий та сечогінний засіб, а також є профілактичним засобом від диспепсії та цинги. Лікарі рекомендують вживати квашену капусту при захворюваннях печінки, діабеті, розладах травлення, геморої, та у якості стимулятора виділення жовчі.

Якщо додати до соку капусти трохи меду, таким засобом можна успішно лікувати бронхіт, ларингіт та цілий ряд інших захворювань дихальної системи.

Свіже листя капусти городньої часто використовується і як зовнішній засіб. Прикладання його до хворих суглобів та ділянок тіла допомагає при лікуванні подагри.

При опіках, виразках та гнійних ранах в народній медицині застосовується мелене листя капусти, яке потрібно змішати з сирим білком курячого яйця.

При ангіні або стоматиті значний лікувальний ефект можна отримати при полосканнях ротової порожнини і горла свіжим соком капусти, розбавленим 1:1 теплою водою.