Бузина чорна (Sambucus nigra) – це гіллястий кущ висотою від 2 до 6 метрів, що належить до родини жимолостевих. Він має сіро-зелені пагони з білою серцевиною та жовтуватими сочевичками. Листя супротивне, непарно-перисте, містить 5-7 видовжено-яйцеподібних загострених пильчастих листочків. Квіти бузини чорної правильні, дрібні, двостатеві, кремово-білого кольору, зібрані у щитоподібні суцвіття з п’ятьма головними гілочками. Плоди бузини чорної кулясті кістянки чорно-фіолетового відтінку. Цвіте ця лікарська рослина з травня по червень, її плоди достигають у серпні та вересні.
Бузина чорна зустрічається майже по всій території нашої країни у чагарниках, лісах, на порубах, зазвичай у вигляді дикорослої рослини. Іноді бузину чорну вирощують яяк декоративну рослину.
Заготівля та хімічний склад бузини чорної
Для лікування захворювань використовують квіти, листя, коріння, кору і плоди. Квіти бузини чорної заготовляють під час цвітіння, зриваючи цілі суцвіття. Сушать сировину у наметах при добрій вентиляції або в спеціальних сушарках з температурою 40 градусів. Висушені квіти відокремлюють від щитків. Сушеної сировини отримують приблизно 18–20% від первинної ваги. Термін зберігання сушеної бузини становить 3 роки. Цвіт бузини чорної (Flores Sambuci) продається в аптеках.
Кору бузини заготовляють навесні, плоди – у період їх повного достигання. Плоди та кору сушать на печі або в сушарках при температурі не більше 65 градусів. Після висушування вага плодів зменшується до 15%, а термін їх придатності становить 6 місяців.
Листя бузини заготовляють також в момент цвітіння. Його трохи пров’ялюють на сонці і потім висушують повністю в тіні. Вага сушеного листя зменшується до 20%.
Коріння бузини чорної викопують після дозрівання плодів. Його миють, січуть на шматки і сушать в теплих приміщеннях або на сонці. Вага сушеного коріння становить 25% від початкової.
В усіх частинах рослини є широкий набір біологічно-активних речовин. Коріння містить сапоніни, гіркі та дубильні речовини, кора має ефірну олію, цукри, холін, фітостерин, органічні кислоти, дубильні та пектинові речовини. Цвіт бузини також містить ефірну олію, якої є близько 0,02-0,03%, а ще рутин, самбунігрин, холін, цукри, слиз, дубильні речовини, кавова, оцтова, яблучна та валер’янова кислоти. У листі є алкалоїд коніїн, самбунігрин, сонгвінарин, смоли, ефірна олія, вітамін С і каротин. Плоди також мають у своєму складі цукри, аскорбінову, винну, лимонну, оцтова і валеріанову кислоти, каротин, рутин, самбуцин, хризантемін, тирозин, барвники, дубильні речовини і сліди ефірних олій.
Застосування та фармакологічні властивості бузини чорної
Фармакологічні властивості різних частин цієї рослини відрізняються і залежать від якісного та кількісного вмісту біологічно-активних речовин. Всі частини рослини мають сечогінні властивості, але протизапальні та потогінні є тільки в квітів, плодів, листя і кори. Крім цього плоди бузини чорної, її кора і корені у значних дозах характеризуються послаблюючими властивостями, а квіти мають ще й обезболюючі властивості.
Ліки, виготовлені з бузини чорної широко застосовуються не тільки в народній, але й в традиційній та науковій медицині.
Настій квітів рекомендують лікарі вживати як потогінний засіб для лікування запалень дихальних шляхів, бронхіту, грипу, ларингіту, а також захворювань сечового міхура, нирок, та при невралгії.
Завдяки своїм сечогінним властивостям ліки з бузини чорної ефективно допомагають при хронічній ниркової недостатності.
В гінекології настій квітів застосовують як внутрішньо, так і для спринцювань або ванночок для лікування різних запальних процесів.
Великою популярністю у народній медицині користуються не тільки квіти, але й коріння, ягоди, листя та кора бузини чорної, червоної і трав’янистої. Наприклад, настій з листя і квітів або відвар з кори бузини застосовують при лікуванні дихальних шляхів, геморою, запорів, анемії, подагри, ожиріння, артриту, а також як жовчогінний засіб.
Відвари з кори та коріння використовують при набряках, кишкових захворюваннях та діабеті.
Вживання свіжих ягід чудово допомагає при невралгії та ревматизмі. Сушені ягоди використовують для приготування киселю, який має послаблюючу дію. Настій з сушених ягід полегшує випорожнення кишечника, покращує жовчовиділення та підсилює діурез.
Ліки з бузини чорної використовують часто для примочок та полоскань ротової порожнини при ангіні, запаленні горла, різноманітних хворобах очей і вух, утворенні гемороїдальних вузлів, подагрі.
Ванночки з відвару квітів і коріння бузини є дуже ефективним засобом для лікування подагричного і ревматоїдного поліартриту.
Внутрішньо вживають настій квітів або листя, приготований з 1 столової ложки сировини та 200 мл окропу. Пити цей настій потрібно теплим, поділивши склянку протягом дня на 2 або 3 порції.
Відвар кори бузини чорної або коріння готується з 10 г сушеної сировини і склянки окропу. Вживати його слід тричі на добу по столовій ложці, або один раз на ніч у якості послаблюючого засобу.
Настій з сушених плодів готують з 1 столової ложки сировини і склянки окропу. Пити його слід по чверті склянки 4 рази на добу.
