Зизифус справжній – лікувальні властивості та хімічний склад


дерево зизифус справжній Зизифус справжній (Ziziphus jujuba, унабі, ююба, китайський фінік) – це невисоке деревце (до 3 метрів) або колючий розлогий кущ, що відноситься до родини жостерових. У нього чергове, шкірясте, короткочерешкове, видовжено-ланцетне або широколанцетне листя з тупими пилчастими краями. Квіти зизифусу справжнього зеленуваті, дрібні, двостатеві, пазушні, п’ятичленні, розміщені в пучках. Плоди цього куща видовжені або сферичні кістянки, у них жовта глянцева або коричнево-червонувата шкірка, солодкий м’ясистий світло-зелений або білий мезокарпій та кам’янисте ядро. Ця лікарська рослина цвіте з травня до серпня, а плоди її достигають з серпня по жовтень.

Зизифус справжній зустрічається у дикій природі Криму та Середньої Азії. На території нашої країни ця рослина росте лише на ділянках аматорів садоводів та науково-дослідних установ.

Хімічний склад та заготівля зизифусу справжнього

Для виготовлення ліків застосовуються дозрілі плоди зизифусу справжнього (Fructus jujubae) та листя рослини, яке заготовляють в період дозрівання плодів і висушують в затінених місцях. Плоди куща можна вживати не свіжими, в’яленими, сушеними, їх часто застосовують як сировину для консервації та в кондитерській промисловості. Перед тим, як сушити плоди рослини, їх занурюють на хвилину в окріп для інактивації ферментів. До розряду лікарських рослин зизифус справжній належить неофіційною.

Хімічний склад зизифусу багатий на корисні для організму сполуки. Листя і плоди цього дерева містять флавоноїди, смолисті та дубильні сполуки, каротин, цукри, аскорбінову кислоту, ефірну олію, кумарини та органічні кислоти. Крім цього, в плодах також є жирна олія, пектини, солі фосфору і калію, а в листі містяться анестезуючі органічні речовини. Слід зазначити, що у свіжих плодах зизифусу міститься близько 800 мг% аскорбінової кислоти, а після інактивації та сушіння її вміст збільшується до 2000 мг%. Якщо плоди висушити без інактивації, вміст аскорбінової кислоти буде становити всього 10 мг%.

Фармакологічні властивості зизифусу справжнього

Під час клінічних і фармакологічних експериментів було встановлено, що ліки з листя і плодів зизифусу мають діуретичні властивості (використовувався 10 % настій). Спостереження виявили, що плоди цього куща також проявляють гіпотензивні властивості, які проявляються при застосуванні 10 % відвару плодів при вживанні 4 – 5 разів на добу по 50 мл. Такі ж властивості мають свіжі плоди і виготовлені з них цукати, якщо з’їдати 3 рахзи на день по 7 – 10 плодів. При менших дозах гіпотензивні властивості проявляються значно слабше, а збільшення дози на 25 – 50 % особливого посилення гіпотензивного ефекту не забезпечує.

Найбільш відчутний антигіпертензивний ефект викликає відвар, а сушені та свіжі плоди – значно менший. Більш активна фармакодинамічна дія відвару, напевно, зумовлена більш адаптованою формулою відвару з точки зору фармакології для забезпечення резорбтивного ефекту. Найяскравіший гемодинамічний і гіпотензивний ефект від вживання плодів зизифусу справжнього проявляється у пацієнтів з гіпокінетичним кровообігом.

Окрім відчутної гемодинамічної та гіпотензивної дії, лікування плодами цієї лікарської рослини позитивно впливає на загальні прояви інших захворювань. Під час лікування в більшості пацієнтів повністю зменшується головний біль, щезають запаморочення, посилені серцебиття, шуми в вухах, зникає безсоння і покращується самопочуття, що в свою чергу підвищує загальний тонус і працездатність. Необхідно також відмітити, що відвар плодів зизифусу має незначну седативну дію, а побічних реакцій практично не викликає.

Застосування зизифусу справжнього

В нетрадиційній медицині плоди цього дерева вживають у формі відвару при анемії, гарячці, як протизапальний і пом’якшувальний засіб від катару верхніх дихальних шляхів, він допомагає при кишкових інфекційних захворюваннях і виразках. Достиглі плоди цієї рослини застосовуються при запорах, а недозрілі можна вживати від дизентерії та проносів.

Важливим ефектом вважається здатність листя зизифусу повністю знімати на декілька хвилин відчуття гіркого і солодкого, але больових відчуттів при цьому немає.

Внутрішньо вживають відвар з 20 грам сушених плодів і склянки окропу. Такі ліки приймають від 3 до 6 разів на добу по півсклянки. Курс лікування триває два тижні. Вживати свіжі плоди цієї лікарської рослини або цукати рекомендується тричі на добу по 7 – 10 штук за один прийом. Таке вживання протягом двох тижнів забезпечує гіпотензивну дію.

Коментарі закрито.