Зірочки жовті – застосування і характеристики рослини


рослина зірочки жовті Зірочки жовті (Gagea lutea, часник жовтий, цибулька гусяча) – це багаторічна гола невисока (від 10 до 30 см) цибулинна лікарська рослина, яка належить до родини лілійних. Зірочки жовті складаються з однієї видовжено-яйцеподібної цибулини сірувато-бурого відтінку. В рослини прямостояче, розгалужене у верхній частині стебло. Між суцвіттям та основою стебла відсутнє листя, а єдиний прикореневий листок – плоский, широколінійний, шириною від 6 до 12 мм, з ковпачком, з відтягнуто-загостреним вершком. Квіти зірочок жовтих правильні, двостатеві, розташовані в зонтикоподібному суцвітті, що складається з 3 – 7 (іноді до 12) квіток. Суцвіття має при основі два супротивних листки з павутинисто-опушеними краями листками. Оцвітина цієї рослини шестичленна, віночкоподібна, проста, зеленувато-жовтого кольору. Плоди зірочок – сферичні коробочки, цвіте ця трава у квітні.

Зірочки жовті ростуть майже всюди на території нашої країни в чагарниках і лісах.

Фармакологічні властивості зірочок жовтих

В лікувальних цілях застосовуються свіжі цибулини цієї рослини. До категорії лікарських вона відноситься неофіційно. Хімічний склад зірочок жовтих поки що не досліджений, але відомо про наявність і цієї лікарської рослини ефірної часникової олії, яка містить сірку.

Відваром цибулин в нетрадиційній медицині лікують водянку, жовтяницю та бронхіальну астму. Незначну кількість такого відвару додають до молока дітям, що хворіють спазмофілією. Свіжі посічені цибулинки застосовуються для покращення загоєння ран. Крім цього, з молодих листків рослини готують весняні салати, а цибулинки вживають в їжу.

Для внутрішнього вживання можна приготувати відвар з 1 столової ложки свіжих цибулин і двох склянок води. Після кипіння протягом 5 хвилин відвар цієї лікарської трави настоюють дві години, проціджують і п’ють 3 – 4 рази на добу по 1 столовій ложці.

Коментарі закрито.