Зіновать руська – лікувальні властивості рослини


трава зіновать руська Зіновать руська (Chamaecytisus ruthenicus, Cyfisus ruthenicus, рокитнячок руський) – невисокий (від 60 до 170 см) притиснений сіруватий короткий опушений кущ, який відноситься до родини бобових. У нього прутоподібні, прямостоячі, малооблистнені пагони. Листя зіноваті руської черешкове, чергове, трійчасте. Форма листків еліптично-ланцетна, вони знизу сріблясто-сірого відтінку, мають цілі краї. Квіти цього куща неправильні, двостатеві, розташовані по 3 – 5 квіток у пазухах листків та розташовані у формі безлистих багатоквіткових колосоподібних суцвіть. Квіти мають метеликові віночки, жовто-золотавий колір та роздільні пелюстки. Плоди цієї лікарської рослини – довгасто-лінійні волосисті притиснені боби. Цвіте зіновіть з травня до серпня.

Зіновать руську можна знайти практично всюди на території України, окрім полинового Степу і високогірних регіонів, вона росте на кам’янистих і степових схилах.

Хімічний склад і застосування зіноваті руської

Для приготування лікувальних препаратів використовується трава зіноваті (вершки пагонів), яку збирають у момент цвітіння. Для сушіння сировини її розкладають на відкритому повітрі під наметами або у спеціальних теплих кімнатах, що добре провітрюються. До лікарських рослин ця трава належить неофіційно.

Хімічний склад зіноваті руської досліджений недостатньо, однак відомо, що у всіх частинах цієї рослини присутні алкалоїди, серед яких основним є цитизин. Ця речовина стимулює судиноруховий центр, викликає рефлекторне збудження дихального центру, підвищує активність надниркової залози і симпатичних ганглій, а це в свою чергу призводить до збільшення артеріального тиску.

В нетрадиційній медицині ліки з цієї лікарської рослини призначають для лікування жовтяниці та туберкульозу, їх застосовують для зменшення головного болю, болів у попереку та болів у ділянці серця.

Внутрішньо вживають настій зіноваті, який готують з чайної ложки сировини і трьох склянок кип’яченої холодної води. Ліки настоюють протягом години, відціджують і п’ють три рази на день по столовій ложці після вживання їжі.

Ця рослина отруйна, тому слід застерігатись від передозування.

Коментарі закрито.