Журавлина чотирипелюсткова – лікувальні властивості


рослина журавлина (клюква) Журавлина чотирипелюсткова (Oxycoccus palustris, О. quadripetalus, журавлина звичайна) – це сланкий вічнозелений кущ, який належить до родини вересових. В журавлини ниткоподібне тонке стебло довжиною від 10 до 60 см. Стебло містить відлеглі червоні шкірясті листки ланцетно-яйцеподібної форми із закрученими донизу цілими краями. Квіти рослини розташовані по 1 – 4 одиниці на кінчиках минулорічних гілок. Квітконіжки мають дві лінійні приквітки довгастої форми. Віночки квітів блідо-рожеві, чотирипелюсткові. Плоди журавлини представляють собою темно-червоні кулясті соковиті ягоди. Ця рослина цвіте з травня по червень, а її плоди достигають в кінці вересня і на початку жовтня.

Журавлина чотирипелюсткова іноді зустрічається Карпатах, на Поліссі та Прикарпатті. Вона росте у вологих заболочених мішаних і соснових лісах та на болотах.

Хімічний склад журавлини чотирипелюсткової та заготівля плодів

Для приготування лікувальних засобів використовуються достиглі ягоди журавлини. Збір ягід проводиться після перших приморозків аж до випадання першого снігу. Коли сніг розтане – заготівлю ягід продовжують. Під час збирання ягоди потрібно оберігати від ушкодження, бо вони дуже швидко будуть псуватися. Способів зберігання ягід журавлини існує два – їх тримають в приміщенні з температурою близько 0 градусів, або заливають водою в діжках. Під час зберігання плоди практично не змінюють свої властивості. До лікарських рослин журавлина чотирипелюсткова належить неофіційно.

Хімічний склад журавлини дуже багатий на корисні для організму речовини. В ягодах містяться флавоноїди, глікозиди, пектини, дубильні речовини, барвники, від 10 до 24 мг % аскорбінової кислоти, від 3 до 5 % лимонної, хінної, урсолової та бензойної органічних кислот, від 2 до 4 % фруктози та глюкози, а також макро- та мікроелементи, серед яких найбільш цінними вважаються марганець, залізо, йод, мідь, молібден та ін.

Лікувальні властивості журавлини

Ягоди журавлини чотирипелюсткової мають освіжаючі та тонізуючі властивості, вони покращують фізичну і розумову працездатність, стимулюють виділення шлункового і панкреатичного соку. Крім цього плоди журавлини застосовуються як засіб від гарячки та джерело вітамінів. Сік з ягід журавлини призначається при авітамінозах.

Відомо, що журавлина проявляє також антимікробну і сечогінну дію, тому її застосовують для лікування і профілактики ниркових захворювань та хвороб сечового міхура. Плоди цієї лікарської рослини допомагають при початковій формі панкреатиту і гіпоацидному гастриті.

З ягід журавлини виготовляють сиропи, роблять квас, екстракти, мармелад, варення, вичавлюють сік або вживають свіжими. Слід зазначити, що сік з плодів цієї рослини, розбавлений водою, чудово вгамовує спрагу, його дають хворим при лихоманках, а додавши трохи меду, використовують для лікування ангіни, гіпертонії, ревматизму і кашлю.

Не рекомендується вживати ягоди і сік журавлини тільки при виразковій хворобі або при запальних процесах в кишково-шлунковій системі.

Коментарі закрито.