Жостір проносний – хімічний склад і застосування


жостір проносний Жостір проносний (Rhamnus cathartica, чорноягідник) – це невелике деревце або дуже розгалужений кущ, який належить до родини жостерових. Висота цієї рослини від 1 до 3 метрів. Стовбур вкритий корою чорного кольору, гілки жостеру супротивно-розгалужені
з колючками на кінчиках. Листя рослини черешкове, дрібнозубчате, супротивне, яйцеподібної або еліптичної форми. Листок має з нижнього боку 3 – 4 пари випнутих жилок. Квіти цього куща чотирироздільні, дводомні, одностатеві, вузькі, дзвоникоподібної форми, мають дуже дрібні, іноді навіть нерозвинені зеленяві пелюстки. Квіти розміщені в пазушних пучках по 10 – 15 одиниць. Жостір проносний цвіте з травня по червень, його плоди чорні, схожі на кістянки, достигають вкінці серпня і на початку вересня.

Жостір проносний можна зустріти всюди на території України. Він росте в лісах, чагарниках і на узліссях.

Заготівля та хімічний склад жостеру проносного

Для виготовлення ліків використовують стиглі плоди цієї лікарської рослини без плодоніжок (Fructus Rhamni catharticae). Зібрану сировину сушать в сушарках або просто в теплих кімнатах. Рекомендована температура сушіння становить 50 – 60 градусів. Готової до зберігання сировини отримують близько 15 %. Сушені плоди жостеру тримають в сухих кімнатах з постійним провітрюванням. Термін придатності сировини складає 4 роки. Ця рослина є офіційною лікарською і продається в аптеках.

Хімічний склад жостеру проносного своєрідний і специфічний. В плодах міститься багато дубильних речовин, до 1 % вільних і зв’язаих глікозидів, що належать до групи антрахінону (рамноксатин, жостерин, франгулаемодин, рамнокатартин), а також пектинові речовини, органічні кислоти, флавоноїди (рамноцитрин, кеспферол, ксанторамнетин), барвники, цукри, камедь, гіркі речовини і слиз.

Фармакологічні властивості жостеру проносного

У традиційній медицині плоди цього куща, як видно з назви, застосовуються як проносний препарат. Його призначають при спастичних, атонічних і хронічних запорах. В нетрадиційній медицині плоди рослини використовуються при гастриті, кашлі, водянці, подагрі, геморої, задусі, а також як засіб від глистів та ліки від хронічних захворювань шкіри.

Плоди цієї рослини є одним з компонентів проносного чаю. Есенція з плодів жостеру проносного широко застосовується в гомеопатії.

Для внутрішнього прийому готують відвар з 20 грам плодів та склянки води. Ліки вживають на ніч по півсклянки.

Для приготування настою беруть столову ложку плодів жостеру і заливають склнкою окропу. Ліки потрібно настоювати 8 години, потім процідити і пити тричі на добу по столовій ложці або, як і відвар, по півсклянки на ніч.

Вичавлений з плодів сік приймають як сечогінний та послаблюючий засіб. Доза для дорослих становить 1 столову ложку, а дітям слід давати 1 чайну ложку. Також можна вживати свіжі плоди рослини у кількості до 20 штук за один прийом.

При перевищенні дози жостір проносний може спричинити запалення кишково-шлункового тракту і викликати блювоту.

Коментарі закрито.