Жабник польовий – лікувальні властивості та способи застосування


рослина жабник польовий Жабник польовий (Filago arvensis) – це однорічна густо шерстисто-повстиста лікарська рослина, яка відноситься до родини складноцвітих (айстрових). У неї облистнене, вил часто-розгалужене, прямостояче стебло довжиною від 15 до 30 см. Листя жабника польового ланцетне, чергове. Листки притиснені до стебла, загострені та спрямовані вгору, їх довжина 1 – 2 см. Квіти цієї рослини розміщені в кошиках, які зібрані по 3 – 7 в пучки, що утворюють волотеподібне суцвіття. Крайні квіти жовтувато-білого кольору, ниткоподібні, трубчаті, маточкові, а середні – трубчаті, двостатеві. Плоди жабника польового сім’янки, він цвіте з липня до вересня.

Жабник польовий росте на схилах гір, у полях і на піщаних ґрунтах. Рідше зустрічається в мішаних лісах і частіше в соснових майже по всій території нашої країни.

Фармакологічні властивості і використання жабника польового

Для потреб медицини використовують сировину, яку збирають у період цвітіння. До категорії лікарських ця трава відноситься неофіційно. Хімічний склад жабника польового досліджений неповністю, однак відомо, що рослина містить сліди алкалоїдів та сапоніни.

Виготовлені з жабника польового лікувальні засоби мають протимікробні, жарознижуючі, протизапальні, заспокійливі та гіпотензивні властивості.

Відвар з цієї рослини застосовується при проносах, гіпертонічній хворобі, виразках шлунка, надмірних місячних, високій нервовій збудливості та стенокардії.

Для зовнішнього застосування використовується настій жабника польового, який допомагає при корості, золотусі, гноячкових ураженнях шкіри. Настій застосовується для полоскання горла і ротової порожнини при зубному болі та ангіні, а також для обмивань при гнійних виразках.

Внутрішньо приймають відвар жабника польового, який готують з трьох столових ложок рослини і двох склянок води. Вживати ці ліки потрібно 5 – 6 разів на добу по столовій ложці.

Настій з рослини для полоскання горла, спринцювань та обмивань повинен бути більш міцний. Для його приготування потрібно 15 грам сировини залити двома склянками окропу і настоювати півгодини. Після проціджування і охолодження ліки можна застосовувати за призначенням.

Коментарі закрито.