Яглиця звичайна – лікувальні властивості та хімічний склад


трава яглиця звичайна Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria) – це трав’яниста багаторічна гола кореневищна лікарська рослина, яка належить до родини зонтичних (селерових). У неї прямостояче, висотою до 100 см, порожнисте, гладеньке, борозенчасте, розгалужене вгорі стебло. Листя яглиці чергове, нижні листки мають довгі черешки та широку трикутну форму, двічі трійчасті, з гостро-пильчастими видовженими яйцеподібними загостреними частками. Верхні частки дрібні, трійчасті, мають короткі розширені в піхву черешки та бічні двороздільні або цілісні листочки. Квіти цієї рослини двостатеві, правильні, розміщені у складних зонтиках. При цьому верхівкові зонтики плодючі, мають 20-25 променів, а бічні – неплідні, дрібні. Квітка має 5 пелюсток білого кольору та не має обгортки. Форма пелюсток обернено-серцеподібна, з глибокими виїмками, що містять загнуті всередину часточки. Плоди яглиці двосім’янки, вона цвіте з травня по липень.

Яглиця звичайна зустрічається в Лісостепу та лісових районах. Цю рослину можна побачити на вологих місцях у садах, лісах та чагарниках.

Заготівля та хімічний склад яглиці звичайної

Для приготування лікувальних препаратів використовується трава яглиці, яку потрібно збирати під час цвітіння рослини та застосовувати у свіжому стані для приготування салатів, у якості приправи до гарячих страв. З давніх часів яглицю лісову використовували як замінник щавлю і капусти для приготування борщу, юшки, пюре та інших гарячих страв. Крім цього траву сушать, наклавши тонким шаром на тканину або папір під наметом на відкритому повітрі або всередині спеціального приміщення з вентиляцією. Черешки листя яглиці можна маринувати додаючи оцет, тушкувати або їсти як гарнір разом з холодними закусками та другими стравами. До розряду лікарських ця рослина належить неофіційно.

Хімічний склад яглиці звичайної вивчений недостатньо. Однак відомо, що свіже листя цієї трави містить 70-100 мг% аскорбінової кислоти, 2 мг% міді, 16,5 мг% заліза, 1,7 мг% титану, більше 2 мг% марганцю та майже 4 мг% бору.

Фармакологічні властивості яглиці звичайної

Яглицю звичайну в народній медицині застосовують як засіб для покращення роботи травної системи. Ліки з яглиці мають пом’якшувальну дію, підвищують діурез, а також характеризуються знеболюючою та протизапальною дією.

Настій трави яглиці звичайної є ефективним засобом для лікування таких захворювань суглобів, як ревматизм і подагра, він допомагає і при шлунково-кишкових розладах, запорах, хворобах сечового міхура та нирок.

Досить популярна ця рослина і в дієтичному харчуванні, її застосовують при лікування авітамінозу С та гіповітамінозу.

Для зовнішнього застосування використовується подрібнене свіже листя, з якого готують знеболюючі компреси під час лікування ревматизму і подагри.

Для внутрішнього вживання слід приготувати настій трави яглиці звичайної з трьох чайних ложок посіченого листя і двох склянок окропу. Ліки потрібно настоювати дві години, після цього відцідити і вживати по півсклянки кілька разів на добу перед їдою.

Для приготування вітамінного салату свіже зібране і добре промите листя яглиці тримають протягом 10 хвили на окропі, після чого січуть, додають тертий хрін, солять за смаком, заправляють вершками та добре перемішують. В середньому на 150 грам свіжого листя потрібно близько 25 грам хрону та 20 грам вершків.

Коментарі закрито.