Лікування атрофічного гастриту лікарськими рослинами


гастрит атрофічний Гастритом називається хвороба, при якій відбувається запалення слизової шлунка. Як ерозивний, так і атрофічний гастрит представляє собою ураження слизової оболонки, при якому спостерігається ерозія у формі невеликих ран. На відміну від виразки шлунка при гастриті відбувається ураження лише зовнішніх тканин слизової. Тому після загоєння цих ділянок слизової рубці не утворюються. Тим не менше, атрофічний гастрит належить до складних захворювань, адже при несвоєчасному лікуванні ця хвороба може перейти у виразку і викликати серйозні проблеми із здоров’ям. І якщо людина періодично відчуває біль у шлунку, відкладати візит до лікаря не варто. Для точного встановлення діагнозу необхідне серйозне обстеження, адже симптоми можуть часто давати хибні результати. Атрофічний гастрит можуть викликати стреси, лікарські препарати, бактерії Helicobacter pylori, тютюн та алкоголь. І якщо в людини виникають проблеми зі шлунком, їй необхідно пам’ятати, що куріння на голодний шлунок в такому випадку призводить до значного ризику виникнення онкологічного захворювання.

Правильна дієта при атрофічному гастриті

Так само, як при будь-якій іншій хворобі кишково-шлункового тракту, при атрофічному гастриті дуже важливо дотримуватись правильного режиму харчування, що є важливою частиною лікувального процесу. При цьому в першу чергу слід звернути увагу на частоту прийому їжі, а також її консистенцію. Тобто вживати їжу потрібно частіше але меншими порціями. Оптимальними будуть напіврідкі страви. Треба також уникати гарячих і холодних страв та повністю відмовитись від:

– алкоголю та кави;
– жирних, смажених та гострих страв;
– пряних міцних приправ (оцет, аджика, гірчиця, хрін);
– усіх типів консерв;
– жирного м’яса та риби;
– міцних грибних та м’ясних бульйонів;
– кондитерських виробів з дріжджів;
– солодких газованих напоїв.

Тим не менш, харчування слід урізноманітнювати, щоб в організм поступало достатньо мінералів та вітамінів. Страви рекомендується готувати на парі або запікати. Щодо молочних продуктів, всі вони мають бути мінімальної жирності. Найкращим засобом для запаленої слизової вважається рідкий хлорофіл. Цю речовину потрібно вживати тричі на добу, розчиняючи столову ложку хлорофілу в 100 грамах води, між прийомами їжі.

Народні рецепти від атрофічного гастриту

Наведені нижче народні рецепти більш ефективні для лікування хронічної форми атрофічного гастриту, адже при загостреннях обійтись без лікування у стаціонарі практично неможливо. Важливо також знати, що велика кількість лікарських трав протипоказана при гастриті. Тому перед вибором народного методу лікування необхідно відвідати лікаря. А тепер перерахуємо найефективніші народні способи лікування атрофічного гастриту.

Мед, олія та лимон. Потрібно взяти склянку оливкової олії, вичавити сік одного лимона та півсклянки меду. Компоненти ретельно змішуються, суміш зберігається у холодильнику та вживається по столовій ложці за кілька хвилин до прийому їжі. Це забезпечує захист слизової шлунка. Тривалість курсу лікування – 1 місяць.

Олія з обліпихи теж є ефективним засобом захисту шлунка. Приймати її слід по столовій ложці за півгодини до вживання їжі. Курс лікування триває також 1 місяць.

Можна щоранку протягом тижня пити нежирне молоко з лікарською ромашкою. Для приготування такого засобу потрібно взяти 5 столових ложок ромашки лікарської, залити молоком, довести до кипіння та годину настоювати. Перед вживанням ліки треба процідити.

Слід пам’ятати, лікарські рослини застосовуються залежно від кислотності шлунка та наявності інших хвороб. Настої та відвари з лікарських трав приймають курсами тривалістю від 1 до 4 тижнів, роблячи між ними перерву від 7 до 10 днів. Бажано періодично змінювати і самі рослини.

При зменшеній кислотності можна приготувати настій з ромашки лікарської, кореня алтеї лікарської, плодів фенхелю та кореня солодки. Взявши у рівному співвідношенні всі чотири компоненти їх ретельно змішують. Потім столову ложку сировини запарюють склянкою окропу, настоюють протягом години і вживають тричі на добу до прийому їжі по півсклянки.

При збільшеній кислотності допоможе настій з ромашки лікарської, сухоцвіту болотного і календули. Компоненти теж беруться порівну. Одну столову ложку суміші запарюють на півтори склянки окропу, залишають на ніч, зранку проціджують і п’ють по 1 – 2 столові ложки перед кожним вживанням їжі.

Надзвичайно ефективним вважається вівсяний відвар (кисіль). Його, до речі, можна використовувати у якості сніданку. Сніданок та вечерю можна починати з кількох ложок потертої на дрібно моркви або вичавленого з неї соку. Оптимально буде випивати третину склянки соку або з’їсти 3 – 4 ложки тертої моркви.

Коментарі закрито.