Квасениця звичайна – фармакологічні властивості та хімічний склад


рослина квасениця звичайна Квасениця звичайна (Oxalis acetosella, заячий щавель, заячий квас) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина, що належить до квасеницевих. У неї відсутнє стебло, повзучий розгалужений корінь, на закінченні якого ростуть квітконосні безлисті пагони довжиною від 5 до 12 см. Листя квасениці звичайної трійчасте, довгочерешкове, розміщене пучками. Листки мають серцеподібну обернену форму. Квіти цієї рослини одиничні,, двостатеві, правильні, п’ятичленні. Пелюстки квітів обернено-яйцеподібні, білого відтінку з ліловими або рожевими прожилками. Довжина пелюсток близько 15 мм в ширина – від 5 до 8 мм. Плоди квасениці коробочки, вона цвіте з травня по червень.

Квасениця звичайна найчастіше росте у затінених вологих місцях. Вона віддає перевагу чагарникам і листяним лісам західної частини Лісостепу на правому березі Дніпра.

Застосування та хімічний склад квасениці звичайної

Для виготовлення ліків з квасениці звичайної використовується сушена або свіжа трава (Herba Oxalidis acetosella), яку заготовляють у період цвітіння рослини. До розряду лікарських ця трава відноситься неофіційно.

Хімічний склад квасениці звичайної багатий на корисні для організму сполуки. Рослина містить рутин, каротин, близько 150 мг% аскорбінової кислоти, флавоноїд орієнтин, а також янтарну, яблучну і щавлеву кислоти.

Особливою популярністю користується квасениця у народній медицині. Ця трава застосовується як антисептичний, протизапальний, сечогінний, глистогінний, протицинготний і протизапальний засіб.

В більшості випадків ліки готують із свіжої сировини. Листки квасениці звичайної додають до різноманітних страв, ними посипають смажене м’ясо і яйця, змішують з салатами, вживають з сиром, ковбасою, паштетами і бутербродами. Додавання цієї трави до страв не лише покращує смак їжі, але й забезпечує організм людини вітамінами, яких завжди бракує в зимовий період. Це допомагає уберегтися від шкірних захворювань, атеросклерозу, печії у шлунку, нефритів, жовтяниці, захворювань сечового міхура. Крім цього, квасениця допомагає при отруєнні організму важкими металами. Дрібно посічене листя рослини можна прикладати до наривів, виразок, гнійних ран і фурункулів.

Сік квасениці звичайної або настій з цієї трави також можна використовувати як зовнішній засіб. Було помічено, що використання свіжого соку є досить ефективне при лікуванні онкологічних захворювань, особливо карциноматозної виразки. Також слід додати, що свіжа трава квасениці звичайної користується широкою популярністю в гомеопатії.

Для внутрішнього застосування готують настій з однієї столової ложи посіченого листя і двох склянок окропу, який вживають тричі на добу по столовій ложці.

Коментарі закрито.