Кунжут східний – хімічний склад і лікувальні властивості


лікувальні властивості кунжуту Кунжут східний (Sesamum indicum, S. orientate) – це трав’яниста однорічна лікарська рослина що належить до родини кунжутових. У неї прямі, вертикальні, опушені, розгалужені чотиригранні або восьмигранні стебла завдовжки 70 – 110 см. Листя кунжуту супротивне або чергове, з довгими черешками, має зубчаті або цілі краї. Довжина листка – від 10 до 30 см. Нижні листки округлої форми, верхні – звужені, а середні – видовжено-яйцеподібні або ланцетні, пальчасто-роздільні або надрізані. Квіти кунжуту східного великі, мають короткі квітконіжки, розташовані по 1 – 3 квітки в пазухах листків. Віночки квітів опушені, двогубі, рожевого або фіолетового відтінку, іноді бувають білі. Плоди рослини багатонасінні довгасті коробочки, вона цвіте з червня до серпня.

Кунжут східний був завезений на наш континент Південно-Західної Африки. Цю рослину вирощують у східних областях України як олійну культуру.

Фармакологічні властивості та хімічний склад кунжуту східного

В медицині застосовується насіння кунжуту (Semen Sesami), олія (Oleum Sesami), а також вичавлений з листя сік.

Хімічний склад кунжуту східного багатий на корисні для організму речовини. У насінні рослини є більш ніж 50 % жирної олії, до 17 % вуглеводів, більш ніж 18 % білів, амінокислоти гістридин і триптофан, лігнани сезамолін та сезамін, вітамін Е, фітостерин, багато кальцію та фосфору.

Вживання кунжутової олії збільшує у крові кількість тромбоцитів та покращує її згортання. Завдяки цьому рослина застосовується для лікування геморагічного діатезу, ессенціальної тромбопенії та тромбопенічної пурпури. У фармацевтичній промисловості з цієї олії виготовляють пластирі, мазі, лініменти, емульсійні розчини та різного роду препарати для ін’єкцій. Суміш кунжутової олії з виноградним соком і соком алое є чудовим засобом для лікування сверблячих дерматозів та бронхіальної астми. Широко застосовується олія і в харчовій промисловості.

Порошок з насіння кунжуту відомий в народній медицині як антисептичний, тонізуючий і протизапальний засіб. Вичавлений з листя сік рослини допомагає при лікуванні себореї голови, його використовують для втирання у шкіру.

З насіння рослини в харчовій промисловості виготовляються різноманітні кондитерські вироби, а також халва і цукерки. Шляхом холодного пресування отримують макуху з кунжуту, яку теж застосовують для кондитерських виробів, а також змішують з пшеничним борошном для виготовлення дієтичних продуктів.

При внутрішньому вживанні олії з кунжуту східного дорослим потрібно давати тричі на добу по столовій ложці, а дітям – в таких же дозах по чайній ложці перед прийомом їжі.

Порошок з насіння кунжуту приймають три рази на добу по 15 грамів перед вживанням їжі, запиваючи невеликою кількістю води.

Коментарі закрито.