Кульбаба лікарська – рецепти приготування та лікувальні властивості


трава кульбаба лікарська Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale, пустодуй, літучки) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина. Вона належить до родини складноцвітних (айстрових) і має червонуватий зовні та білий всередині вертикальний корінь, що у верхній частині закінчується розгалуженим коротким кореневищем. Стебла квітів безлисті, круглі, дудчасті, павутинисті вгорі, містять одиничні кошики, їх висота 10-30 см. Листя рослини зібране у прикореневу розетку і притиснуте до землі або спрямоване під кутом вгору, обернено-довгасто-ланцетне, глибоко-перисто-вищерблено-надрізане або обернено-довгасто-ланцетне, із зубчастими або трикутними лопатями, що спрямовані вниз. Квіти кульбаби двостатеві, язичкові, яскраво-жовтого забарвлення. Плоди рослини сім’янки з довгими дзьобиками, мають чубчики з прямих волосків. Цвіте ця лікарська рослина з травня по вересень.

Кульбаба лікарська зустрічається всюди на території нашої країни, вона росте серед чагарників, на луках, городах, у садах, біля доріг та будинків.

Заготівля та хімічний склад кульбаби лікарської

Для приготування лікарських засобів застосовується коріння (Radix Тагахасі), листя (Folia Тагахасі) і трава (Herba Тагахасі). Заготовляють коріння кульбаби осінню, коли листя вже зів’яло. Зібране коріння полощуть в холодній воді, висушують на сонці або в приміщеннях з хорошим провітрюванням, накладаючи сировину на тканину або папір шаром товщиною кілька сантиметрів. При штучному сушінні температура повинна становити від 40 до 50 градусів. Готової сировини отримують приблизно 20 %. Термін зберігання сушеного коріння кульбаби 5 років, його можна купити в аптеках.

Траву кульбаби лікарської збирають в період цвітіння. Потім висушують на відкритому повітрі або у приміщенні з вентиляцією. Готової для застосування сушеної трави отримують близько 12 %. З молодого листя цієї лікарської рослини готують салати.

Хімічний склад кульбаби лікарської досить різноманітний. Коріння містить 10 % гіркої речовини тараксацину, нікотинову кислоту, 24 % інуліну, до 3 % каучуку, а також тритерпенові речовини (андростерол, тараксерол, тараксастерол), стерини (стигма стерин, 5-ситостерин), флавоноїди (лютеолін-7-глюкозид, космозиїн), жирну олію та слиз. Листя та цвіт кульбаби містять 50 мг% аскорбінової кислоти, каротиноїди флавоксантин і тараксантин, флавоноїди, тритерпенові спирти фарадіол та арнідіол, рибофлавін, солі кальцію, фосфору і заліза.

Лікувальні властивості та використання кульбаби лікарської

У традиційній медицині ліки з цієї рослини застосовуються як засіб для покращення апетиту і травлення. Принцип дії біологічно активних речовин, що входять до складу кульбаби лікарської, полягає у здатності викликати подразнення смакових рецепторів у ротовій порожнині, що в у свою чергу спричиняє рефлекторне виділення шлункового соку та стимулює роботу інших травних залоз.

Також відомо, що кульбаба лікарська покращує виділення жовчі, має тонізуючий вплив на жовчний міхур, проявляє проносні, спазмолітині та сечогінні властивості, які успішно застосовуються для ефективного лікування антацидних гастритів, холециститів, гепатохолециститів і хронічних запорів. З коріння кульбаби лікарської виготовляють апетитні чаї, що проявляють сечогінну та жовчогінну дію.

Виготовлені з цієї рослини галенові препарати є ефективними профілактичними засобами від загального атеросклерозу. В суміші з листям кропиви дводомної, чорниці звичайної та лушпиння (стручків) квасолі звичайної кульбабу лікарську застосовують для лікування початкової стадії цукрового діабету.

Косметологи і дерматологи рекомендують внутрішньо вживати настої з коріння кульбаби при фурункулах, вуграх і медикаментозному дерматиті, або застосовувати зовнішньо як засіб для боротьби з ластовинням.

В народній медицині, крім випадків застосування, перелічених вище, траву кульбаби і коріння використовують також як відхаркувальний, заспокійливий, снотворний і лактогенний засіб, при лікуванні водянки, запалення лімфатичних вузлів, жовчнокам’яної та нирковокам’яної хвороби, захворювань селезінки, а також при жовтянці, геморої, проносах, та як засіб боротьби з глистами.

З молодого листя кульбаби лікарської готують салати, що допомагають при загальній слабкості та недокрів’ї. Такі салати проявляють жовчогінну, сечогінну, відхаркувальну та кровоочисну дію. Молоді пуп’янки квітів рослини маринують та вживають як каперси, а смажене коріння кульбаби перемелюють для отримання кавового сурогату.

Рецепти з кульбаби

Для внутрішнього вживання готують настій з 10 грам (1 столової ложки) кульбаби лікарської та склянки окропу. Його приймають по четверті склянки тричі на добу за півгодини до вживання їжі, щоб покращити апетит і стимулювати відхід жовчі.

Настій трави кульбаби також можна приготувати з однієї столової ложки сировини та пів літри окропу. Його настоюють дві-три години, потім відціджують і приймають по півсклянки перед кожним вживанням їжі.

Суміш з 2 столових ложок коріння кульбаби лікарської та лопуха справжнього, взятих у рівних частинах, заливають на ніч двома склянками холодної води, зранку варять на малому вогні протягом 5 хвилин, потім настоюють півгодини та п’ють по третині склянки три рази на добу для лікування екземи. Щоб покращення терапевтичний ефект, уражені екземою ділянки шкіри змащують маззю, яка виготовляється з меду і борошна коріння кульбаби.

Суміш з 2 столових ложок трави кульбаби лікарської, квітів терену і листя кропиви жалкої заливають двома склянками окропу і витримують 4 години. Після цього ліки проціджують та вживають по пів склянки три рази на добу. Курс лікування триває 2 тижні, його призначають для очищення крові при екземі, фурункулах, висипаннях на тілі. Під час такого лікування слід уникати вживання м’яса та яєць.

Суміш з коріння кульбаби, коріння мильнянки лікарської, коріння пирію повзучого і трави деревію звичайного у рівних частинах застосовують при лікування атеросклерозу. Для цього одну столову ложку суміші настоюють півгодини у склянці окропу та випивають по склянці такого настою зранку та увечері.

Одну столову ложку суміші із взятих порівну коріння кульбаби, цвіту цмину піщаного та цикорію варять протягом кількох хвилин у склянці води і, поділивши на три частини, випивають протягом доби для покращення відходу жовчі.

Салат з кульбаби лікарської готують наступними чином. Молоде свіже листя рослини заливають на півгодини підсоленою холодною водою, потім виймають, січуть, додають подрібнену зелену цибулю та зелену петрушку, соняшникову або кукурудзяну олію, сіль та оцет до смаку. Все це перемішують та зверху посипають кропом. На кожні 100 грам кульбаби потрібно додати приблизно 20 грам петрушки, 50-70 грам цибулі та 15-25 грам олії.

Коментарі закрито.