Кукурудза звичайна – застосування в медицині та хімічний склад


кукурудза як лікарська рослина Кукурудза звичайна (Zea mays) – це однодомна однорічна трав’яниста лікарська рослина, що відноситься до родини злакових. У неї пряме стебло висотою від 50 до 120 см з чіткими вузлами, що всередині містять рихлу паренхімну тканину. Листя кукурудзи широко ланцетне, чергове, з хвилястими краями. Квіти цієї рослини одностатеві, розташовані у вигляді окремих суцвіть, які можуть суттєво відрізнятися за зовнішнім виглядом. Маточкові суцвіття знаходяться у товстих пазушних качанах, а тичинкові суцвіття розташовані на вершку стебла в розлогій волоті. При цьому маточкові суцвіття (качани) обгорнені листковими піхвами, у верхній частині яких виступають довгі численні ниткоподібні стовпці. Плоди кукурудзи звичайної зернівки, вона цвіте з липня до вересня.

Кукурудза звичайна була завезена на наш континент з Південної та Центральної Америки. В Україні ця культура належить до найбільш важливих харчових і силосних рослин.

Заготівля та хімічний склад кукурудзи звичайної

У більшості випадків ліки виготовляються з кукурудзяних стовпчиків, що містять приймочки (Stigmata Maydis). Збір сировини проводиться тоді, коли приймочки набули молочно-воскової стиглості. Зібрані кукурудзяні стовпчики сушать у приміщенні або на відкритому повітрі, розклавши сировину тонким шаром на тканині або папері. Для прискореного сушіння в штучних умовах створюється температура +40 градусів. В результаті вага кукурудзяних сушених стовпчиків зменшується до 25 %, а зберігати їх в сухому приміщенні можна до трьох років. Слід зауважити, що сушені кукурудзяні приймочки характеризуються високою гігроскопічністю. Ця лікувальна сировина продається в аптеках.

Хімічний склад кукурудзи звичайної багатий на поживні та корисні сполуки. В стовпчиках рослини міститься близько 3 % сапонінів, до 1.5 % гірких глікозидів, близько 0,5 % алкалоїдів, 2,5 % жирної та 0,1 % ефірної олії, а також дубильні речовини, флавоноїди, ситостерол, стигмастерол, пантотенова та аскорбінова кислоти, вітамін К, спирт інозит та багато різноманітних мікроелементів.

Лікувальні властивості кукурудзи звичайної

кукурудзяні стовпчики як лікувальна сировина Ліки з приймочок кукурудзи характеризуються кровоспинними, жовчогінними, гіпоглікемічними та діуретичними властивостями. Препарати з кукурудзяних стовпчиків покращують відтік жовчі та підвищують її виділення, а також зменшують вміст білірубіну, в’язкість та питому вагу жовчі, що впливає на її хімічні та фізичні властивості.

Кровоспинні властивості кукурудзи пояснюються здатністю рослини прискорювати зсідання крові завдяки безпосередньому впливу рослини на процес утворення протромбіну в печінці та підвищення числа тромбоцитів.

Засоби з приймочок кукурудзи як жовчогінний засіб використовуються при холангіті, гепатиті, жовчнокам’яній хворобі, холециститі. У якості кровоспинного препарату ліки з кукурудзи застосовують при маткових кровотечах і геморагічних діатезах.

Також відомо, що лікувальні засоби з приймочок кукурудзи забезпечують відчутний ефект при нирковокам’яній хворобі, циститах, ожирінні та набряків, що виникають внаслідок порушення роботи серця. Слід додати, що кукурудзяні стовпчики застосовуються для виготовлення сечогінних та жовчогінних чаїв.

Олія з кукурудзи є хорошим лікувальним засобом від гіпертонії та атеросклерозу. Під час вживання кукурудзяної олії може виникати діарея та нудота. В таких випадках на декілька тижнів використання її припиняють, а потім продовжують вживання меншими дозами.

Відварені молоді качани кукурудзи з вершковим маслом корисно вживати при нефритах, подагрі, запорах і захворюваннях печінки та серцево-судинної системи.

Борошно з кукурудзи є ефективним засобом для боротьби з вуграми (комедонами). Для цього яєчний білок змішують з борошном та отриману кашку накладають на шкіру обличчя. Потім, коли суміш засохне, її стирають сухим рушником, а лице миють холодною водою.

Для внутрішнього вживання готується відвар з приймочок кукурудзи. Для цього необхідно 10 грамів сировини прокип’ятити протягом 2-3 хвилин у склянці води і залишити настоюватись до охолодження. Пити цей засіб потрібно 3 – 4 рази на добу по півсклянки перед вживанням їжі.

Рідкий екстракт кукурудзяних стовпчиків (Extractum Stigmatis maydis) виготовляють з 70 % спирту, змішавши його з сировиною в рівній кількості. Приймати цей екстракт потрібно тричі на день по 25 – 30 крапель до вживання їжі.

Коментарі закрито.