Клен звичайний – способи застосування та хімічний склад


дерево клен як лікарська рослина Клен звичайний (Acer platanoides, клен гостролистий) – це дерево, що належить до родини кленових і має розлогу густу крону. В цього дерева колоноподібний стовбур, поверхня якого вкрита тріщинуватою корою темного сірого кольору. Висота клена звичайного може сягати 25 метрів. Листя супротивне, п’яти- або семилопатеве, з серцеподібною основою. Знизу і зверху листки зелені, їх лопаті загострені, з круглими виїмками між зубцями. Під час зривання листя можна помітити виділення молочного кольору соку з черешків. Квіти цього дерева правильні, дрібні, зібрані у щіткоподібні прямостоячі суцвіття. Віночки квітів жовтявого кольору з зеленим відтінком, плоди – подвійні крилатки. Цвіте клен звичайний з квітня до червня.

Клен звичайний росте всюди на території нашої країни. Дерево часто можна побачити у парках, мішаних і листяних лісах, а також біля доріг у вигляді штучних насаджень.

Фармакологічні властивості та використання клена звичайного

Для лікування захворювань застосовується молоде листя та сік. В аптеках сировина з клена не продається, заготівлі та зберіганню кленовий сік не підлягає.

Хімічний склад клена звичайного досліджений мало. Відомо, що сік дерева має близько 1,5 % цукру, до 1,2 % каучуку, а в листі рослини є алкалоїди, каучук, дубильні речовини, аскорбінова кислота і каротин.

Лікувальні засоби з клена відомі тільки у нетрадиційній медицині. Їх застосовують як сечогінні, жовчогінні, протизапальні, антисептичні та знеболюючі препарати. Крім цього, сік з листя клена вживають як загальнозміцнюючий препарат, що допомагає при радикуліті. В давнину з кленового соку варили квас і додавали його до інших напоїв.

Відвар і настойку кленового листя приймають як засіб від цинги, нирковокам’яної хвороби, жовтяниці, або як тонізуючий препарат. В німецькій народній медицині настойки та відвари кленового листя застосовуються для покращення статевої функції чоловіків.

Для внутрішнього вживання готують настій з листя клена звичайного. Для цього столову ложку свіжого (можна й сушеного) листя запарюють склянкою окропу, а після охолодження приймають тричі на день по четверті склянки.

Можна приготувати і настойку кленового листя на спирту, яку готують з 20 грамів листя і 100 грамів горілки або 40 % спирту. Такі ліки слід вживати по 20 – 25 крапель до приймання їжі три рази на добу.

Коментарі закрито.