Кінський часник черешковий – властивості та способи використання в медицині


властивості рослини кінський часник Кінський часник черешковий (Аlliaгіа petiolata, A. ollicinalis, часникова трава) – це трав’яниста дворічна лікарська рослина, що відноситься до родини хрестоцвітих (капустяних). В кінського часнику голе, майже не розгалужене, прямостояче, мало волосисте у нижній частині стебло довжиною від 30 до 100 см. Листки рослини цілісні, мають сизувату паволоку. Нижні – яйцеподібної або серцеподібної форми, а верхні – коротко черешкові, яйцеподібно-трикутні. Квіти рослини чотирипелюсткові, правильні, двостатеві, білого кольору, розташовані у вигляді вершкових китицеподібних суцвіть. Плоди кінського часнику стручки, він цвіте з квітня по червень.

Кінський часник черешковий можна побачити у всіх регіонах нашої країни, він росте в мішаних і листяних лісах, у садах, чагарниках і парках.

Хімічний склад і застосування кінського часнику черешкового

Як лікарську сировину застосовують листя і насіння рослини. Сировину заготовляють під час цвітіння, до розряду лікарських кінський часник належить неофіційно.

Хімічний склад кінського часнику черешкового досить багатий на корисні для організму людини речовини. У листі рослини є аскорбінова кислота, глікозид синігрин, флавоноїди, смоли та інші органічні сполуки. В насінні цієї трави міститься до 28 – 32 % гірчичної олії.

Настій кінського часнику черешкового призначають часто для лікування проносу, бронхіальної астми, а також як засіб для знищення глистів. З товченого насіння рослини роблять в домашніх умовах гірчичники.

Внутрішньо можна вживати настій кінського часнику, який готується з чайної ложки сировини і склянки окропу. Після настоювання і охолодження засіб п’ють декілька разів на добу по столовій ложці.

Коментарі закрито.