Кермек Гмеліна – опис властивостей рослини


рослина кермек гмеліна Кермек Гмеліна (Limonium gmelinii) – це гола трав’яниста багаторічна лікарська рослина, що відноситься до родини кермекових. У неї кругле розгалужене стебло довжиною 30 – 60 см. Листя кермеку обернено-яйцеподібне або еліптичне, зібране у прикореневу розетку. Квіти цієї рослини двостатеві, маленькі, правильні, мають синювато-фіолетові п’ятипелюсткові віночки, розташовані у формі щільних коротких колосків, що утворюють шитоподібне пірамідальне трохи розгалужене суцвіття. Плоди кермеку гмеліна нерозкривні однонасінні, цвіте ця рослина з липня по серпень.

Кермер гмеліна можна знайти у Степу, Лівобережному Лісостепу і в північній частині Криму. Він зазвичай росте на засолених луках або солончаках.

Фармакологічні властивості та використання кермеку гмеліна

Для лікування застосовують коріння, яке заготовляють ранньою весною або осінню. До групи лікарських рослин кермек належить неофіційно.

Хімічний склад цієї рослини досліджений не повністю. Було встановлено, що в корінні кермеку міститься від 9 до 20 % дубильних сполук, барвники, елагова і галова кислоти. Загалом сировина з цієї рослини проявляє фітонцидні властивості.

В народній медицині кермек гмеліна популярний завдяки своїм кровоспинним і в’яжучим властивостям. Вживання відвару з коріння цієї лікарської трави покращує апетит, допомагає при гострих кишкових і шлункових розладах, протидіє проносу та зменшує диспепсичні прояви.

Кермек гмеліна, як і кермек широколистий, використовується для лікування дизентерій, проносів, підвищеної кислотності шлунка, а також допомагає при катарі та опущенні шлунка.

Внутрішньо вживають відвар з коренів кермеку. Для цього 30 – 40 грамів сировини заварюють на склянці води і п’ють тричі на добу по третині склянки.

Щоб приготувати настойку з кермека гмеліна потрібно взяти 100 грамів коріння рослини змішати зі 100 грамів звіробою звичайного і настояти на 1,5 літра горілки. Такий засіб допоможе при виразці шлунка, якщо вживати його по 2 столові ложки перед прийомом їжі. Лікування слід продовжувати два місяці.

Коментарі закрито.