Кавун звичайний – використання в народній медицині


рослина кавун звичайний Кавун звичайний (Citrullus lanatus, С. vulgaris) – це однодомна однорічна шорстковолосиста трав’яниста лікарська рослина, що належить до родини гарбузових. У неї шорстке волосисте, повзуче стебло з двома три роздільними вусиками. Стебло п’ятигранної форми, розгалужене, довжиною від 2 до 5 метрів. Листя кавуна черешкове, чергове, довжиною до 20 см. Пластинка листка глибоко розділена і складається з 3 – 5 вузьких заокруглених частинок, які також діляться розрізами на менші заокруглені частинки. Квіт цієї рослини одиничні, одностатеві. Віночок квітки п’ятироздільний, жовтого відтінку. Плоди кавуна звичайного представляють собою величезні видовженої або сферичної форми ягоди, що мають зелений з білуватий відтінок, та червоний або рожевий соковитий м’якуш. Ця лікарська рослина цвіте з червня по липень, а плоди кавуна достигають в кінці серпня та у вересні.

Кавун звичайний був завезений в нашу країну з Південної Африки. Цю рослину вирощують в південно-східній частині України як плодову культуру.

Фармакологічні властивості та хімічний склад кавуна звичайного

Для лікування в народній медицині застосовується м’якуш, насіння та шкірка дозрілих плодів. До категорії лікарських рослин кавун звичайний відноситься неофіційно.

Хімічний склад кавуна багатий на корисні та поживні речовини. У м’якуші ягоди міститься від 8 до 9 % фруктози, близько 0,1 % лимонної, яблучної та інших органічних кислот, до 0,5 % клітковини, майже стільки ж пектинових речовин, 8 – 10 мкг на 100 г фолієвої кислоти, а також нікотинова кислота, р-каротин, вітаміни С, В, та ін..

Відомо, що сік м’якуша цієї ягоди характеризується жовчогінними та сечогінними властивостями, він допомагає при гарячці та чудово вгамовує спрагу. Клітковина м’якуша кавуна покращує перистальтику кишечника, має здатність виводити холестерин з організму, проявляє незначний послаблюючий ефект.

Вживання кавуна звичайного при захворюваннях

При нефриті, циститі, пієлонефриті, нирковокам’яній хворобі та утворенні каменів у жовчному міхурі лікарі радять щоденно споживати 2 кг свіжих кавунів. Доведено, що при тривалому вживанні м’якуша цієї ягоди можна вилікувати хронічний гастрит. Крім цього кавун звичайний допомагає при цукровому діабеті й атеросклерозі.

При гіпертонії, хронічних порушеннях кровообігу, подагрі, нефриті, пієлоциститі, захворюваннях жовчного та печінки лікарі рекомендують робити розвантажувальні дні, що можуть повторюватися з періодом від 4 до 10 днів, залежно від організму і форми хвороби. В такі дні людина повинна вживати тільки 1,5 кг кавуна, поділивши його на 4 – 5 порцій. Таке лікування повинно відбуватися під контролем лікарів.

При ожирінні свіжий або квашений кавун можна застосовувати як ефективний сечогінний засіб. За допомогою насіння цієї рослини можна проганяти глистів, а додавши перетерте насіння в молоко отримують ліки від маткових кровотеч.

Внутрішньо вживають настій, приготований з сушених шкірок кавуна звичайного. Для цього 100 грам сировини запарюють на півлітра окропу. Ліки настоюють до повного охолодження і п’ють до 5 разів на добу по півсклянки. Такий засіб допомагає при хронічному або гострому запаленні товстого кишечника.

Можна також приготувати з шкірок кавуна відвар. Для цього 20 грам сировини варять протягом 10 хвилин у склянці води, потім охолоджують і вживають тричі на добу як сечогінні ліки.

Коментарі закрито.