Катран Стевена – хімічний склад і використання рослини


трава катран стевена Катран Стевена (Crambe steveniana) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина, що відноситься до родини хрестоцвітих (капустяних). В цієї рослини розгалужене, пряме стояче стебло довжиною від 50 до 100 см. Листя у катрана двічіперистороздільне, голе, тонке, має гострі вузькі частки. Квіти рослини правильні, чотирипелюсткові, двостатеві, розташовані китицями. Пелюстки квітки білого кольору, шириною близько 4 мм та довжиною 5 – 6 мм. Плоди катрана чотиригранні стручки, він цвіте з травня по червень.

Катран Стевена зустрічається у дикій природі степів, а також на глиняних ґрунтах Керченського півострова і передгір’я Криму. У південних регіонах нашої країни цю рослину культивують як овочеву.

Заготівля та лікувальні властивості катрану Стевена

Трава катран Стевена застосовується у свіжому або консервованому вигляді. Для лікування використовується коріння, яке викопують під кінець першої або другої вегетації, якщо діаметр коренів досяг 2 см. Третього року на цій рослині утворюється квітконосний пагін, а потім рослина відмирає разом з корінням після дозрівання насіння. Для зберігання цієї лікувальної сировини можна використовувати підвали, холодильники, спеціальні сховища. Слід зазначити, що під час заморожування корені катрана зберігають свої лікувальні властивості.

Про хімічний склад катрану Стевена відомо лише, що рослина містить цукор, крохмаль та гірчичні глікозиди.

Коріння катрана посилює апетит і покращує травлення завдяки фітонцидним властивостям. В нетрадиційній медицині ця лікувальна сировина застосовується для приготування засобів від шлункових розладів і цинги. Крім цього сировину використовують замість гірчичників. Вживати в їжу коріння катрану Стевена можна як після переробки, так і свіжим. З нього готовлять соуси, салати, додають у якості прянощів до маринадів при солінні овочів.

Коментарі закрито.