Картопля – лікувальні властивості та використання в медицині


картопля як лікарська рослина Картопля (Solanum tuberosum) – це трав’яниста багаторічна в дикій природі та однорічна в культурі бульбоутворююча лікарська рослина, що відноситься до родини пасльонових. В картоплі є декілька висхідних, прямостоячих, розгалужених ребристих стебел довжиною від 50 до 90 см. Листя рослини переривчасте, непарно-перисте, складається з 7 – 11 яйцеподібних листочків. Квіти картоплі правильні, двостатеві, зібрані у верхівкові завійки. Віночки квітів пелюсткові, зрослі, блідо-рожевого або білого відтінку, іноді можуть бути фіолетового кольору. Плоди картоплі ягоди, вона цвіте з червня по липень.

Картопля була завезена на наш континент з Південної Америки і на сьогоднішній день представляє собою цінну харчову, кормову і технічну культуру.

Хімічний склад картоплі

Для застосування в лікувальних цілях віддається перевага бульбам картоплі червоного кольору. Однак в нетрадиційній медицині застосовується ще й цвіт рослини.

Хімічний склад картоплі дуже багатий на поживні та корисні для організму речовини. В бульбах міститься біля 25 % сухих речовин, серед яких основними складниками є білок (близько 3 %) та крохмаль (від 80 до 85 %). В бульбах картоплі є й такі вуглеводи, як пектинові речовини, клітковина, полі- та моносахариди. В білку цієї рослини міститься 4 з 20 незамінних амінокислот. При цьому поживна цінність білка картоплі, в порівнянні з курячим м’ясом, всього лише на 15 % менша. Тут слід зазначити, що білок курячого м’яса є найбільш повноцінним серед інших білків для харчування. Щодо вітамінів, бульби картоплі мають у своєму складі близько 45 мг% аскорбінової кислоти, практично всі вітаміни групи В, нікотинамід, токофероли, каротиноїди, біотин, а також вітамін U. Приблизно 0,8 – 1 % сухих речовин займають мінеральні сполуки: 560 мг% калію, 12 мг% кальцію, 50 мг% фосфору, 1 мг% заліза, міді, марганцю, сірки, кобальту, нікелю, йоду та ін. До складу бульб входять також ситостерин, кампестерин, стигмастерин, ліпіди, лимонна, кавова, яблучна, щавлева і хлорогенова кислоти. В шкірці бульб і надземній частині рослини є значна кількість глюкоалкалоїдів, серед яких основними є чаконі та соланін.

Фармакологічні властивості картоплі

бульби картоплі властивості Вичавлений з тертої картоплі сік має протизапальні, спазмолітині, ранозагоювальні та сечогінні властивості. Крім цього, сік з картопляних бульб понижує артеріальний тиск завдяки вмісту ацетилхоліну, та нормалізує роботу кишечника. Такий рецепт застосування соку картоплі є досить ефективний при лікуванні гастриту, виразки з підвищеною кислотністю, а також при диспепсії, запорах і регулярних головних болях. Також важливо, що застосування соку картопляних бульб не викликає жодних побічних ефектів.

Для приготування соку слід взяти помиті та витерті насухо бульби і потерти на тертку разом зі шкіркою. Також можна пропустити порізані бульби через м’ясорубку і потім вичавити сік. Дуже широко застосовується і просто перетерта сира картопля, яку часто застосовують в косметичних процедурах і дерматології при лікуванні екземи, піодермії, гноячкових інфекцій, опіків, дерматитів та інших уражень і захворювань.

Для лікування виразки гомілки уражену ділянку слід вкрити товстим шаром тертих бульб картоплі, зверху накрити кількома шарами марлі та утримувати на гомілці від 3 до 5 годин. Бажано час від часу зволожувати пов’язку соком свіжої картоплі. Проведення таких процедур дозволяє досягти епітелізації виразки вже через 15 – 20 діб. При косметичних процедурах варена або сира перетерта картопля входить до складу різноманітних масок від сухої шкіри і сонячних опіків.

Від катару верхніх дихальних шляхів допомагають інгаляції – вдихання пари гарячої вареної картоплі, звареної разом з лушпинням.

Як відомо, з картоплі отримують крохмаль, спирт, глюкозу та цілий ряд кислот, що дуже поширені при лікуванні багатьох захворювань. Зокрема, крохмаль можна вживати внутрішньо при отруєннях, він діє як обволікаючий засіб і допомагає захистити слизову шлунка.

Однак в останні роки велика увага вчених приділяється надземній частині рослини, адже вона міститься алкалоїд соланін, що за своєю хімічною формулою близький до серцевих глікозидів та кортикостероїдів. Цей алкалоїд при значних дозах є сильною отрутою, а при дуже малому дозуванні соланін добре понижує артеріальний тиск, сповільняє роботу серця і зменшує силу серцевих скорочень, а також характеризується протиалергічною та протизапальною дією.

Для внутрішнього вживання сік сирої картоплі застосовується тричі на добу по півсклянки. Його потрібно випивати на голодний шлунок до прийому їжі. Курс лікування триває 3 – 4 тижні, після чого потрібно зробити двохтижневу перерву перед повторним курсом.

Коментарі закрито.