Каперці трав’янисті – заготівля і використання для лікування захворювань


трава каперці трав'янисті Каперці трав’янисті (Capparis herbacea, С. spinosa, каперці колючі) – це напівкущова лікарська рослина, що належить до родини каперцевих. У неї густі, негусто опушені або голі стебла довжиною до 1,5 м. Листя каперців трав’янистих цілісне, короткочерешкове, голе, овальної або еліптичної форми, з гострими верхівками та прилистками, що мають вигляд зігнутих або прямих шипів. Квіти цієї лікарської рослини чотиричленні, одиничні, пазушні, великі, розташовані на ніжках довжиною від 4 до 6 см. Діаметр квітки становить від 4 до 7 см. Пелюстки квітів блідо-рожевого або білого відтінку. Плоди каперців м’ясисті, ягодоподібні, достигають протягом 5 місяців, з червня по жовтень. Рослина цвіте з травня по жовтень.

Каперці трав’янисті в природі зустрічаються лише в Криму на приморських ділянках і кам’янистих сухих гірських схилах.

Хімічний склад і заготівля каперців трав’янистих

Для використання в лікувальних цілях застосовується кора і достиглі плоди каперців. Кору здіймають з викопаних осінню коренів та ретельно висушують. Верхівки пагонів, пуп’янки квітів і бутони, а також молоді плоди маринують в оцті на використовують як харчовий продукт-приправу, що носить назву «каперси». До розряду лікарських ця трава належить неофіційно.

Хімічний склад каперців трав’янистих багатий на корисні речовини. Плоди цієї рослини мають рутин, стероїдні сапоніни, тіоглікозиди, від 20 до 55 м% аскорбінової кислоти, від 8 до 12 % цукру, йод, жирну та ефірну олію, фермент міозин та червоний барвник. У квітах і бутонах каперців містяться сапоніни, до 150 мг% аскорбінової кислоти, близько 0,3 % рутину, кверцетин і барвник. Крім цього коріння рослини має у своєму складі глікозид капаридин.

Застосування і фармакологічні властивості каперців трав’янистих

В нетрадиційній медицині каперці трав’янисті (зокрема частини свіжих рослин) застосовуються часто завдяки антисептичним, діуретичним, в’яжучим і знеболюючим властивостям. Свіже листя і кора рослини допомагає від зубного болю, якщо сировину розжовувати, а товчену свіжу кору можна прикладати до виразок для кращого загоєння. Плоди каперців трав’янистих допомагають при захворюваннях щитовидної залози, ясен, а також при геморої.

В клінічних умовах при дослідженні властивостей консервованого соку з достиглих плодів цієї рослини лікарі отримали дуже позитивні результати при лікуванні захворювань щитовидної залози.

Відвар з кори сушеного коріння можна вживати внутрішньо при паралічах, іпохондрії, ревматичних болях, істеричних розладах, простудних захворюваннях, хворобах селезінки і жовтяниці. Також під час експериментів вчені виявили, що настойка коріння каперців на спирті покращує згортання крові.

Для внутрішнього вживання готують відвар з 2 чайних ложок сушеної кори і склянки води. Вживати такий відвар потрібно тричі на добу по столовій ложці.

Коментарі закрито.