Гвоздика різнобарвна – застосування в народній медицині


гвоздика різнобарвна рецепти Гвоздика різнобарвна (Dianthus versicolor) – це опушена трав’яниста багаторічна лікарська рослина, яка відноситься до родини гвоздикових. У неї висхідні численні стебла висотою 20-50 см. Листя гвоздики різнобарвної супротивне, лінійно-ланцетні, з цілими краями, шириною 2-7 мм. Квіти цієї рослини двостатеві, п’ятипелюсткові, правильні, розташовані поодинці на верхівках стебел та гілок. Пелюстки квітів зубчасті, знизу зеленуваті, а зверху рожево-пурпурові. Плоди гвоздики коробочки, вона цвіте з червня по серпень.

Гвоздика різнобарвна поширена у північних регіонах Луганської області. Росте вона на кам’янистих схилах та в степах.

Хімічний склад та лікувальні властивості гвоздики різнобарвної

Для приготування ліків застосовують сировину, зібрану в період цвітіння рослини. До категорії лікарських трав гвоздика різнобарвна відноситься неофіційно і в аптеках не продається.

Про хімічний склад відомо лише, що гвоздика різнобарвна має близько 0,07% алкалоїдів та сапоніни.

Ця лікарська рослина характеризується спазмолітичними, кровоспинними, антитоксичними, знеболюючими, протизапальними, сечогінними та в’яжучими властивостями. Як і гвоздику дельтоподібну, цю траву часто використовують як засіб для покращення тонусу матки, нормалізації місячних, зупинки гемороїдальних, маткових та внутрішніх кровотеч. Також відомо, що цю траву застосовують як абортивний засіб. В окремих випадках її використовують при застуді (у якості потогінного засобу), проносах, а також при епілепсії, еклампсії (як протисудомний засіб) та від укусів скажених тварин.

Для внутрішнього вживання готують настій з 1 столової ложки подрібненої сировини і склянки окропу. Настоювати ліки 2 години, потім відцідити і пити по 1 столовій ложці три рази на добу.

Рідкий екстракт готують з 25 грам гвоздики різнобарвної та 200 мл окропу. Траву кип’ятять та випарюють половину води. Вживають такий екстракт по чайній ложці тричі на добу.

Настій трави гвоздики різнобарвної на прованській олії готують у співвідношенні 1:10. Його настоюють тиждень, потім віджимають і п’ють по 5-8 крапель три рази на добу.

Коментарі закрито.