Горобина звичайна – хімічний склад та застосування в медицині


ліки з горобини Горобина звичайна (Sorbus aucuparia) – це дерево висотою від 3 до 15 метрів, яке належить до родини розових. Листя цього дерева непарно-перисте, чергове. Листки складаються з 7-15 видовжено-ланцетних або довгастих, з пилчастими краями малих листочків. Зверху вони мають матове зелене забарвлення, а знизу – сизий відтінок. Квіти цієї лікарської рослини п’ятипелюсткові, правильні, двостатеві, мають білий колір і розміщені в густі щитоподібні багатоквіткові суцвіття. Плоди горобини звичайної кулясті, яблукоподібні, мають помаранчево-червоний або яскраво-червоний колір. Дерево цвіте протягом травня, а плоди достигають восени, у вересні та жовтні.

Горобина звичайна поширена у лісостеповій та лісовій зонах України. Цю рослину можна зустріти в лісах, на схилах балок, в чагарниках, вапняках, вздовж високих кам’янистих і піщаних берегів річок. Горобину звичайну часто культивують як декоративне дерево.

Хімічний склад та заготівля горобини звичайної

Хімічний склад горобини звичайної дуже багатий і різноманітний. Плоди дерева є універсальним полівітамінним засобом. До складу плодів входять такі фенольні сполуки, як флавоноли (від 20 до 240 мг%), антоціани ( від 300 до 1500 мг%), катехіни (близько 370 мг%, а також фолієва кислота (від 0,18 до 0,25 мг%), каротин (від 5 до 12 мг%), вітаміни С (від 50 до 100 мг%), В2 (від 0,05 до 0,08 мг%), К (близько 0,4 мг%) та Е (від 1 до 5 мг%). Крім цього, рослина містить винну, яблучну, щавлеву, янтарну, собінову і парасорбінову кислоти, близько 8 % цукру, від 0,3 до 0,6 % дубильних і пектинових речовин, мінеральні солі та спирт сорбіт. Крім цього, в листі горобини звичайної є біля 200 мг% вітаміну С, фенольні та каротинові речовини, а квіти містять кверцетин-3-софорозид і кверцетин-3-глюкозид.

Для приготування ліків та настоїв застосовують достиглі плоди горобини звичайної (Fructus Sorbi aucupariae). У нетрадиційній медицині також застосовуються квітки, а іноді навіть листя цього дерева. Плоди цієї лікарської рослини заготовляють перед початком приморозків. Можливе їх тривале зберігання у свіжому стані, при температурі близько 0 градусів, якщо вологість повітря становить від 75 до 85 %. Щоб зберігати плоди горобини таким способом їх зривають разом з плодоніжками. Однак при сушінні плоди слід відділити від плодоніжок та для висушування використовувати звичайні духовки або спеціальні сушарки. Попередньо ягоди горобини звичайної пров’ялюють при температурі близько 40 градусів, а потім досушують при 60 градусів.

Для того, щоб якісно висушити ягоди горобини в домашніх умовах, їх потрібно розкласти тонким шаром в теплому затіненому приміщенні з хорошою вентиляцією та систематично перемішувати під час сушіння. Готових до зберігання сушених ягід горобини отримують приблизно 22 % від ваги зібраної сировини. Термін придатності сушених ягід складає 2 роки, в аптеках вони не відпускаються.

Властивості та застосування горобини звичайної

Плоди горобини звичайної застосовують в основному як джерело полівітамінів при лікуванні авітамінозу в дорослих та дітей. Ця сировина є одним із складників вітамінного чаю. Також відомо, що ягоди цієї лікарської рослини мають сечогінні, жовчогінні, в’яжучі, послаблюючі, естерогенні та кровоспинні властивості. Виготовлені з ягід горобини препарати здатні впливати на рівень холестерину в крові та зменшувати кількість жирів у печінці. Завдяки таким властивостям препарати з горобини є досить дієвими при лікуванні ожиріння (Obesitas). Було досліджено, що послаблююча і сечогінна дія характерна також лікам, приготованим з квітів цього дерева.

Сік, настої та відвари з ягід горобини звичайної ефективно застосовуються при порушеннях травлення, ускладненому жовчовиділенні, гепатохолециститі, гепатиті, геморої, а також при каменях у сечовому і нирках, проявах старечої атонії тонкої і товстої кишок, від дизентерії, маткових кровотеч під час клімактеричного періоду, у випадку припинення менструацій і як засіб від запліднення.

Досить часто плоди горобини у свіжому вигляді вживають при лікуванні гіпертонії, атеросклерозу і для виведення каменів з нирок.

Рецепти для лікування горобиною звичайною

Для внутрішнього вживання вичавлюють сік з горобини звичайної, який п’ють тричі на добу по четверті склянки. Приготований відвар з 15 грам плодів і склянки окропу приймають по 1-2 столових ложки тричі на добу.

Настоянка із свіжих ягід горобини готується з 200 грам подрібнених плодів та 1 літри горілки. Через 12 днів настоянку проціджують і вживають по 1-2 чайні ложці тричі на добу для нормалізації менструального циклу під час клімактеричного періоду.

Щоб приготувати сироп 1 літр соку плодів горобини звичайної варять з 0,5 кг цукру. Після охолодження сироп приймають тричі на день по 1 столовій ложці. Цей засіб допомагає від ожиріння.

Для приготування відвар з молодих гілок потрібно 2 столові ложки подрібненої сировини залити двома склянками окропу і варити 5 хвилин на малому вогні. Потім відвар проціджують і вживають по третині склянки три-чотири рази на добу для лікування туберкульозу шкіри.

Заварений чай з 30 грам листя і 3 склянок води п’ють три рази на день по склянці для лікування жовчнокам’яної або нирковокам’яної хвороби. Допомагає цей засіб і при інших захворюваннях печінки.

Настоянку з квітів горобини отримують, заливши дві столові ложки сировини двома склянками окропу. Після охолодження ліки вживають по півсклянки тричі на добу.

Коментарі закрито.