Гнойовик чорнильний – властивості та вживання


гриб гнойовик властивості Гнойовик чорнильний (Coprinus atramentarius) – це гриб, який належить до родини копринових. Шапка цього гриба має діаметр 3 – 5 см, сіро-коричневого або сірого кольору, овальна, борозенчаста, потім стає дзвоникоподібна або конусоподібна розпростерта. В центрі шапки містяться коричневі або вохряно-коричневі дрібні притиснені лусочки. В гриба білі пластинки, що після достигання чорніють, та порожниста ніжка. М’якуш молодих грибів білого відтінку, має специфічний приємний запах.

Гнойовик чорнильний росте в негустих пучках поблизу стовбурів листяних дерев і пеньків, на вигонах, в садах і біля доріг. Його можна зустріти всюди на території України.

Властивості за хімічний склад гнойовика чорнильного

Молоді гриби збирають з травня до листопада. Для лікувальних цілей застосовують тільки свіжу сировину. Відомо, що молоді плодові тіла гнойовика чорнильного мають у своєму складі цукри, білок, хімічну сполуку копри та мінеральні речовини.

Гнойовик чорнильний в народній медицині застосовується як засіб, що викликає відразу до алкогольних напоїв. Було встановлено, що речовина коприн, яка міститься у грибах, протидіє в організмі людини розкладу алкоголю і зупиняє процес на стадії ацетальдегіду, що викликає отруєння. Людина відчуває сильне серцебиття, нудоту, виникає пронос та сильно червоніє шкіра. Згодом, через декілька годин людині стає легше, однак післ повторного вживання алкоголю, навіть на наступний день, реакція організму знову повторюється і виникають такі ж симптоми.

Молоді гриби гнойовика чорнильного придатні для вживання в їжу. Їх можна смажити, тушкувати, відварювати, але слід пам’ятати, що їсти ці гриби при вживанні алкоголю не рекомендується.

Коментарі закрито.