Гарбуз звичайний – застосування в народній медицині


гарбуз рецепти лікування Гарбуз звичайний (Cucurbila pepo, гарбуз столовий) – це трав’яниста однодомна однорічна сланка лікарська рослина. що відноситься до родини гарбузових. У неї шорсткоопушене, повзуче, шипувате з розгалуженими вусиками стебло довжиною від 2-3 до 10 метрів. Листя гарбуза серцеподібне, велике, шорсткоопушене, п’ятилопатеве. Лопаті листків гострі, розділені між собою тупими виразними виїмками. Квіти цієї рослини одиничні, одностатеві, пазушні, розміщені у п’ятироздільному віночку яскраво-жовтого кольору. У тичинкових квітів тупоп’ятигранні квітконіжки. Плоди гарбуза звичайного столового кулясті або видовжені величезні ягоди. Ця лікарська рослина цвіте все літо з червня по серпень.

Гарбуз звичайний зустрічається як дика рослина у тропіках Америки. В Україні гарбуз культивують як кормову і харчову рослину.

Хімічний склад і заготівля гарбуза звичайного

В традиційній медицині використовується тільки насіння гарбуза (Seminis Cucurbitae decorticati), а в нетрадиційній народній медицині – плодоніжки і плоди. Придбати насіння рослини можна в любій аптеці. Його збирають з дозрілих плодів. Термін придатності насіння складає 1 рік.

Хімічний склад гарбуза столового звичайного є дуже різноманітним та корисним з точки зору медицини. У плодах є сахароза, глюкоза, фруктоза, яблучна та інші органічні кислоти, а також каротин, аскорбінова (до 20 мг% ), пантотенова (до 0,5 мг% ), фолієва (14 мкг/100 г) і нікотинова (0,5 мг% ) кислоти, тіамін, рибофлавін та вітамін В6 (0,15 мг% ). Крім цього гарбуз містить великий спектр мінеральних сполук: заліза 100 мг%, цинку 240 мкг/100 г, калію — 170 мг% , фтор — 86 мг%, мідь — 180 мг%, фосфору та кальцію. В насінні гарбуза є майже 22% жирної олії, а також фітостерин кукурбітол, вітаміни групи В, органічні кислоти, смолисті речовини і аскорбінова кислота.

Застосування гарбуза столового звичайного в медицині

Гарбузове насіння здавна відоме гельмінтогінною дією, воно є ефективним засобом проти круглих і стьожкових глистів. Перевага насіння гарбуза над іншими глистогінними препаратами полягає у відсутності токсичної дії на організм. За ефективністю воно поступається лише дріоптерису чоловічому. У зв’язку з безпекою вживання це насіння часто призначають дітям, вагітним і людям похилого віку.

Лікування гарбузовим насінням з метою вигнати стьожкових глистів слід проводити грамотно. За дві доби до початку лікування потрібно щодня ставити клізму, а за добу до початку вживання насіння випити сольовий проносний засіб. Наступного дня зранку на голодний шлунок вживають ліки, приготовані з гарбузового насіння, яке очищають з лушпиння, залишаючи при цьому тонку шкірку зеленувато-жовтого відтінку. Очищене насіння перетирають з молоком або водою у ступці до утворення однорідної кашки. в яку півсклянки цукру або варення (можна меду). Вживати такі ліки потрібно невеликими порціями лежачи, протягом 2-3 годин. Для дорослої людини потрібно взяти 300 г насіння, дітям до 4 років – 75 г, до 7 років – 100 г, до 10 років – 150 г, до 15 років 250 г. Через кілька годин, після того як була вжита остання порція кашки з насіння, потрібно випити проносний засіб і через півгодини поставити клізму.

Разом з іншими лікарськими травами і насінням конопель гарбузове насіння використовується у нетрадиційній медицині для лікування захворювань сечовивідних шляхів і нирок, зокрема, якщо в сечі є сліди крові, а також від спазмів, що викликають затримку сечовипускання.

М’якуш гарбуза має загальновідому жовчогінну, послаблюючу і сечогінну дію. Його вживання у сирому вигляді по 0,5 кг, або у вареному (печеному) по 1-2 кг за добу, допомагає при серцево-судинних захворюваннях, хронічних запорах, набряках, подагрі, хронічному холециститі, пієлонефриті, колітах та ентероколітах при нерізких загостреннях.

Сік з гарбуза допомагає від блювання вагітним жінкам, діє заспокійливо і покращує сон.

Крім цього, м’якуш гарбуза звичайного можна застосовувати зовнішньо від опіків, екземи, при лікуванні запальних вогнищ на шкірі та як косметичний фітотерапевтичний засіб.

Відвар гарбузових хвостиків (черешків) характеризується діуретичними властивостями, призначається для лікування серцевих і ниркових захворювань, які супроводжуються набряками, гіпертонії та порушення обміну речовин.

Зовнішньо м’якуш гарбуза столового прикладають до ран та інших уражених ділянок шкіри. Маска від сухості шкіри обличчя (Hyposteatosis cutis) готується з двох столових ложок вареного м’якуша, який потрібно старанно змішати із столовою ложкою оливкової олії. Отриману кашку накладають на шкіру обличчя, витримують 20 хвилин і змивають теплою водою, після чого лице промивають додатково холодною водою.

Коментарі закрито.