Дуб пухнатий – властивості та способи застосування


рослина дуб пухнастий Дуб пухнастий (Quercus pubescens) – це однодомна лікарська рослина, яка належить до родини букових. Дуб пухнастий – кущ або дерево висотою від 5 до 10 метрів. Молоді гілки рослини червонуватого кольору, густо сіро-повстисті, а старі гілки голі. Листя просте, чергове, з короткими черешками, обернено-яйцеподібне, видовжене. Листок містить від 3 до 7 пар лопатей з цілими заокругленими краями. Молоде листя знизу біляво-жовтувате від опушення. Квіти дуба пухнастого одностатеві. Тичинкові квітки мають шести роздільну або восьми роздільну оцвітину, яка розташована пучками та утворює сережкоподібне суцвіття. Маточкові квітки складають шести роздільну оцвітину, можуть бути одиничними або зібраними по декілька квіток та оточені обгортками у формі мисочок. Плоди цього дерева горіхи (жолуді), воно цвіте у квітні та травні.

Дуб пухнастий росте на узліссях та в лісах, його можна знайти на кам’янистих місцях та гірських схилах Криму.

Заготівля та хімічний склад дуба пухнастого

В медицині використовується кора дуба (Cortex Quercus), а також гали, що утворюються на листі, та жолуді. Кору дерева заготовляють навесні, коли вже розпочався сокорух. При цьому кору збирають з молодих гілок та стовбурів товщиною до 10 см. Спочатку на поверхні кори роблять надрізи у формі кілець з кроком у 30 см, а потім їх сполучають паралельними надрізами і кора всередині легко здіймається. Сушать кору всередині теплих приміщень з вентиляцією або в наметах. Готової до застосування та зберігання коли виходить близько 50 % відносно ваги зібраної сировини. Строк зберігання кори дуба пухнастого становить 5 років. Заготівля жолудів відбувається восени, після повного достигання, коли вони самі опадають додолу. Зібрані жолуді відразу висушують в сушарках, бо після нетривалого зберігання в сирому вигляді всередині утворюється пліснява. Гали з листків збирають в другій половині літа. Їх також сушать і тримають в сухих приміщеннях. Кора дуба пухнастого відпускається в аптеках.

Хімічний склад дуба пухнастого багатий на корисні речовини. Кора дерева містить близько 0,5 % катехінових танінів та 10 – 20 % галотанінів, вільну елагову і галову кислоти, флобафен і кверцетин, до 6 % пектинових сполук, смоли, білки, цукри, крохмаль, слиз та інші мінеральні сполуки. Також відомо, що жолуді мають у складі біля 40 % крохмалю, 5 % жирної олії та близько 7 % дубильних речовин, а також ефірну олію, кверцетин, цукри та білки. До складу галів входить значна кількість таніну.

Лікувальні властивості дуба пухнастого і способи застосування

З кори дуба пухнатого виготовляють протизапальні, протигнильні та в’яжучі лікувальні засоби, які застосовуються для лікування запалень слизової оболонки рота, гортані та глотки, а також від гінгівіту, пародонтозу, флюсу, стоматиту, гастриту, проносу, шлункових кровотеч, ентериту і захворювань печінки та селезінки. Позитивний ефекти спостерігається і при лікуванні рахіту, туберкульозу, захворювань лімфовузлів, випаданні прямої кишки, екземи і ряду інших шкірних захворювань, опіків та відморожень. Застосовуються відвари кори дуба і при отруєннях алкалоїдами, грибами, солями свинцю, міді та олова.

В області гінекології приготовані з кори дуба пухнастого відвари застосовуються для спринцювань при піхвових та шийкових болях, вагінітах і виразкових кольпітах. Крім цього настої та відвари кори вживають внутрішньо при надмірних місячних. Відвар галів використовується від опіків. З жолудів варять кавовий напій і використовують їх для лікування травної системи.

Рецепти відварів і настоїв з дуба пухнастого

Внутрішньо вживають настій з чайної ложки дубової кори і двох склянок кип’яченої холодної води. Ліки настоюють протягом 8 годин і вживають по 2 столові ложки 3 або 4 рази на добу. Також настій можна приготувати зі склянки окропу і столової ложки (10 грам) кори. Його вживають по столовій ложці тричі на добу.

Відвар готується, як і настій, з однієї столової ложки кори дерева і склянки води. Сировину варять 1 – 2 хвилини, потім настоюють до охолодження і п’ють два рази на добу при отруєннях по склянці за один прийом.

З жолудів варять каву. Для цього чайну ложку підсмажених до червонявого відтінку жолудів подрібнюють млинком і заварюють на склянці води. Таку каву можна пити щодня по одній склянці від проносів та хронічних катарів кишечника.

Більш популярна кора дуба пухнастого як зовнішні засіб. Відвар з 20 грам кори і склянки води використовується для полоскань, а запаривши таким відваром листя шавлії лікарської, отримують чудовий засіб для полоскання рота від зубного флюсу.

Для примочок від опіків готують відвар з 40 грам кори дуба і склянки окропу. Також при опіках використовується відвар галів, який готується з повної жмені сировини і двох літрів води. Варять гали у воді протягом 10 хвилин.

Для спринцювань заварюють 20 грам кори дуба пухнастого або дуба скельного у двох літрах води. Після кип’ятіння протягом 10 хвилин відвар проціджують та охолоджують.

Щоб приготувати ванну від підвищеної пітливості ніг варять 50 грам кори дерева в літрі води. Такий же відвар з повної жмені сировини і двох літрів окропу виливають в наповнену водою ванну, яку застосовують при екземі та загальному ослабленні організму.

Для приготуванні мазі від пролежнів слід взяти дві частини кори дуба пухнастого та одну частину бруньок тополі чорної і варять кілька хвилин на семи частинах вершкового масла. Потім сировину відтискають і зливають у скляну банку.

Коментарі закрито.