Диня посівна – лікувальні властивості та використання у медицині


рослина диня звичайна Диня посівна (Melo sativus, диня звичайна) – це трав’яниста, однорічна, шорсткоопушена лікарська рослина, що відноситься до родини гарбузових. Вона має повзуче, невиразно-гранчасте стебло довжиною до трьох метрів. Листя дині округло-серцеподібне, чергове, зубчасте, п’ятилопатеве, від 5 до 20 см завдовжки. Квіти цієї рослини одностатеві або двостатеві. Маточкові квіти одиничні, а тичинкові мають короткі ніжки, вони розташовані в пазушних негустих пучках. Віночки квітів п’ятироздільні, колесоподібні, яскраво-жовті. Плоди дині посівної багатонасінні, ягодоподібні, жовтого або зеленуватого відтінку, овальної, видовженої або сферичної форми. Цвіте ця плодова рослина з липня по серпень, а її плоди достигають у період з серпня по вересень.

Диня посівна (звичайна) була завезена в наші краї з Південної Азії. Рослина в основному культивується як плодова у південних регіонах України.

Хімічний склад та лікувальні властивості дині посівної

Для лікування захворювань використовуються в основному плоди дині посівної. Їх їдять свіжими, сушать, в’ялять, виготовляють цукати, варять джеми і варення, маринують. До лікарських ця рослина відноситься неофіційно.

Хімічний склад дині звичайної дуже багатий на корисні для організму та поживні речовини. У плодах міститься від 15 до 18 % цукру, органічні кислоти, пектинові речовини, клітковина, каротин, вітаміни В2, И6, С, Е, а також фолієва, пантотенова і нікотинова органічні кислоти, мінеральні та азотисті речовини.

Плоди дині посівної можна застосовувати як легкий сечогінний, жовчогінний та послаблюючий засіб, що допомагає при хворобах сечовивідних і жовчних шляхів, серцево-судинної системи. Крім цього плодами дині успішно лікують такі захворювання, як нирковокам’яна хвороба, подагра та інші порушення обміну речовин. Допомагає ця лікарська рослина і при геморої, глистах, хронічному кашлі та захворюваннях горла.

Під впливом ніжної клітковини плодів дині значно покращується перистальтика кишечника і посилюється виведення з організму холестерину. Вміст у плодах дині значної кількості фолієвої кислоти дозволяє успішно застосовувати її при атеросклерозі, хворобах печінки і малокрів’ї. Однак слід пам’ятати, що надмірне вживання плодів дині може викликати пронос та біль у животі.

В косметиці соком дині успішно видаляють пігментні плями, ряботиння та лікують вугри. З цією метою застосовуються приготовані з дині маски для обличчя. Спочатку шкіру миють теплою водою, потім кашку з плодів дині наносять на лице і тримають від 10 до 15 хвилин. Змивати маску потрібно теплою водою, змастивши після цього шкіру поживним кремом.

Коментарі закрито.