Чорнушка посівна (чорний кмин) – лікувальні властивості та рецепти


насіння чорного кмину Чорнушка посівна (Nigella sativa, чорний кмин) – це однорічна лікарська рослина, яка відноситься до родини жовтецевих. У неї розгалужене, прямостояче, залозисто-пухнасте, борозенчасте стебло довжиною 20-40 см. Листя чорного кмину тричі або двічі розсічено-перисте, з короткими широколінійними або лінійними частинками. Квіти чорнушки посівної одиничні, двостатеві, правильні, мають подвійну оцвітину. П’ять чашолистків квітки довжиною 10-12 мм мають цієї рослини мають пелюсткоподібну, яйцеподібну або довгасту форму, блакитний відтінок, дуже виразні жилки тупі верхівки та звужену в короткий нігтик нижню частину. Іноді чашолистки бувають кортко-загострені. Пелюстки-нектарники чорнушки посівної, яких буває від 5 до 8 в однієї квітки, є коротшими за чашолистки. Вони мають двогубі пластинки та короткі нігтики. Нижня губа довша від верхньої, зверху глибоко двічі роздільна, а верхня губа видовжена та закінчується зверху у формі вістря.

Плоди чорного кмину збірні залозисто-бородавчасті зрослі по всій довжині аж до носиків здуті листянки. Цвіте ця рослина протягом липня.

На території України чорнушка посівна відома як пряно-смакова та декоративна рослина, яку культивують у різних регіонах. Чорний кмин був завезений в нашу країну із Середземномор’я.

Хімічний склад та заготівля чорнушки посівної

Для приготування лікувальних настоїв та відварів застосовують насіння чорнушки посівної (Semen Cumini nigri, Semen Nigellae sativae), яке у народі називають ще чорний кмин. Заготовляють насіння чорнушки шляхом вимолочування достиглих плодів цієї рослини, потім його сушать і зберігають в герметично закритій тарі без доступу світла (металеві та пластмасові банки). До розряду лікарських ця рослина відноситься неофіційно, тому в аптеках купити чорний кмин неможливо.

Хімічний склад чорного кмину є дуже специфічним. Відомо, що у насінні чорнушки посівної містяться такі стероїди, як ситостерин, стигмастерин, холестерин, кампестерин, а-спінастерин, а також від 0,5 до 1,5 % ефірної олії, алкалоїд нігелін, кумарин, тритерпенові сапоніни, фермент ліпазу, тимохінон. Крім цього, чорний кмин містить 31-44 % жирної олії, яка складається з 37,5 % лінолевої, 48,8 % олеїнової, ейкозадієнової, міристинової, стеаринової, пальмітинової, ліноленової та петрозелінової кислот.

Лікувальні властивості та застосування чорного кмину

Виготовлені з чорнушки посівної ліки підсилюють діурез, стимулюють виділення більшої кількості молока у жінок-годувальниць, нормалізують менструації, а також проявляють протистоцидні, антибактеріальні, вітрогінні, глистогінні властивості, мають легку жовчогінну та проносну дію, і загалом впливають на організм як загальнозміцнюючий засіб.

В основному чорний кмин застосовується при лікуванні гіпогалактії, метеоризму, жовтяниці, нирковокам’яної хвороби та глистяної інвазії. Позитивний ефект від застосування цієї рослини спостерігається і при лікуванні бронхіальної астми, жіночих захворювань та безсоння. Також відомо, що при одночасному зовнішньому та внутрішньому застосуванні чорнушки посівної можна успішно боротися з висипами на шкірі. В народній медицині насіння цієї рослини часто використовується при лікуванні шлункових захворювань, а також хвороб печінки і жовчного міхура.

В кулінарії чорний кмин використовується як пряність для квашення овочів та фруктів (огірків, капусти, кавунів і т.п.), а також для ароматизації кондитерських виробів.

Для внутрішнього вживання заварюють чай з 1 грама насіння чорнушки посівної та склянки води. Цей чай слід пити тричі на добу по 1 склянці. Можна приготувати й відвар насіння, для якого необхідно заварити в 1,5 склянки води 3 грами насіння. Такий відвар слід вживати три рази на день. Також відвар, який описаний вище, можна застосовувати для обмивань шкіри.

Коментарі закрито.