Бузина червона – застосування та фармакологічні властивості


бузина червона властивості Бузина червона (Sambиcus racemosa, калинка) – це кущ, що належить до родини жимолостевих висотою від 1,5 до 4 метрів. Гілки бузини мають бурого кольору серцевину. Листя непарно-перисте, супротивне, з 5-7 яйцеподібно-ланцетними, пилчастими листочками. Квіти рослини правильні, двостатеві, дрібні, мають зеленувато-жовтий відтінок, розташовані на ніжках, зібрані у щільну, яйцеподібну, вертикальну волоть. Плоди бузини червоної кістянки червоного кольору. Цвіте ця лікарська рослина з травня по червень, плоди її достигають з серпня по вересень.

Бузина червона росте в чагарниках, лісах, на скелях гір у Карпатах та на Прикарпатті, трохи рідше зустрічається у Лісостепу та Західному Поліссі. У південних регіонах країни бузину червону вирощують як декоративну рослину.

Хімічний склад та заготівля бузини червоної

У якості лікарської сировини застосовують квіти бузини, які збирають під час цвітіння рослини. У квітах рослини містяться дубильні речовини, флавоновий глікозит рутин, незначна кількість ефірних масел та цукри (глюкоза і фруктоза). Бузина червона відноситься до неофіційних лікарських рослин.

Фармакологічні властивості бузини червоної

В нетрадиційній народній медицині цвіт бузини червоної, чорної і трав’янистої використовують як протизапальний, потогінний і проносний засіб. Кора і листя рослини проявляють блювотну та проносну дію.

Настій на теплій воді або спиртову настойку квіток бузини використовують як потогінний засіб при лікуванні простудних захворюваннях, астми та інших захворювань дихальних шляхів, а також для лікування ревматизму і як обезболюючий засіб. Також відвар квітів застосовують для полоскання ротової порожнини при ангіні та інших запальних процесах.

Для внутрішнього вживання готують настій з сухих квітів. Для цього слід взяти 0,5 чайної ложки сировини та склянку окропу. Настоювати потрібно 10–15 хвилин, охолодити, процідити та пити півсклянки двічі на добу.

Для полоскання відвар готують з 1 столової ложки квітів та склянки окропу. Суміш кип’ятять протягом 5 хвилин, охолоджують і застосовують для полоскання ротової порожнини.

Коментарі закрито.