Бук лісовий – корисні властивості та способи застосування


бук лісовий властивості Бук лісовий (Fagus sylvatica) – це однодомне дерево висотою до 20-40 метрів, що належить до родини букових. У нього високо піднята яйцеподібна крона та колоноподібний стовбур, поверхня якого вкрита гладкою сірою корою. Листя бука чергове, короткочерешкове, еліптичне або яйцеподібне, має цілі війчасті краї. Колір листя зверху темно-зелений, блискучий, а знизу – світлий. У цієї лікарської рослини одностатеві квіти двох виді: тичинкові, зібрані у головчасті багатоквіткові суцвіття, і маточкові – зібрані у суцвіття по 2-4 квітки. Плоди бука горіхи, які достигають на початку жовтня, а цвіте він з квітня по травень.

Бук лісовий росте на Закарпатті, Прикарпатті, в Західному Степу, Розточчі-Опіллі, де рослину можна зустріти у мішаних або чистих лісових масивах.

Хімічний склад бука лісового

У якості сировини використовують деревину та горіхи бука, які збирають після їх повного достигання. Очищені ядра горіхів цієї рослини мають близько 60% жирної олії, 25-30% азотистих сполук, 4% золи, 4% клітковини, цукор, крохмаль, дубильні речовини, токоферол, яблучну і лимонну кислоти, алкалоїд фагін, який під час нагрівання швидко розпадається. Також в деревині бука міститься циклопентанон, етиленгваякол, лігроцеринова кислота, а також феноли крезол і гваякол.

Горіхи бука широко застосовуються у харчовій промисловості. Їх можна вживати у сирому вигляді або підсмаженими, а також молоти на борошно, яке застосовується для виробництва різних кондитерських виробів, сурогату кави та солодощів. Також борошно з горіхів цієї лікарської рослини можна застосовувати у суміші з пшеничним борошном для приготування печива, млинців, оладок і тістечок.

Застосування та властивості бука лісового

Методом холодного пресуванням з горіхів бука виготовляють високоякісну букову олію, яка дуже добре засвоюється людським організмом і є чудовим замінником горіхової, прованської, мигдалевої та макової олій для приготування страв, консервування та випікання хліба.

З деревини бука методом сухої перегонки добувають дьоготь, з якого виготовляють лікарський препарат креозот, що характеризується вираженими анти паразитними та антисептичними властивостями. Цей препарат можна вживати внутрішньо для лікування туберкульозу, а у ветеринарній медицині креозот застосовують як засіб від стьожкових глистів. При зовнішньому застосуванні креозот проявляє дезинфікуючі та кровоспинні властивості, тому він знайшов широке застосування в стоматології.

Коментарі закрито.