Брусниця – застосування в медицині та рецепти


брусниця рецепти використання Брусниця (Vaccinium vitis-idaea) – це вічнозелений кущ, що відноситься до родини брусничних. У нього довге повзуче кореневище. Прямостояче, розгалужене стебло довжиною 8-25 см. Листя брусниці чергове, шкірясте, блискуче, еліптичної або обернено-яйцеподібної форми, з загнутими краями. Знизу листки мають темні залозки. Квіти цієї лікарської рослини правильної форми, мають рожеві або блідо-рожеві віночки, що нагадують дзвоники і зібрані у верхівкові китиці. Плоди брусниці – круглої форми яскраво-червоні ягоди. Цвіте рослина з травня по червень, а плоди достигають в кінці липня та на початку серпня.

На території України брусниця росте в Карпатах, на Поліссі, та іноді зустрічається на півночі Лісостепу в змішаних та хвойних лісах.

Хімічний склад та зберігання брусниці

Листя брусниці має у своєму складі фенольні глікозиди арбутин (9 %), гідрохінон, мелампсорин і метиларбутин, фенолокислоти, дубильні речовини (10 %), флавоноїди, хінну, урсолову, елагову, винну і галову кислоти. У ягодах брусниці є 3,8-8,7% цукрів, 0,12 мг % каротину, 8-18 мг % аскорбінової кислоти, 0,13 мг % рибофлавіну, а також флавоноїди, 1,7-2,0% органічних кислот, 0,2-0,3% пектинів, фенолокислоти, дубильні речовини, арбутин, барвники, сполуки марганцю.

У лікувальних цілях застосовують плоди і листя брусниці. Збір листя проводять одразу після танення снігу, перед початком цвітіння, або осінню після утворення плодів. Листя сушать на горищах та під наметами, періодично перемішуючи. Сушеної сировини отримують приблизно 10% від ваги свіжої. Термін зберігання цієї лікарської рослини складає 3 роки. Листя брусниці (Folium Vitis idaeae) можна придбати в аптеці.

Застосування та цілющі властивості брусниці

Приготовані з брусниці ліки здатні покращувати діурез, знижувати рівень цукру в крові. Також рослина має в’яжучі, антисептичні, жовчогінні та солерозчинні властивості.

Відвар або настій з листя брусниці застосовують при захворюваннях печінки, циститі, пієлонефриті, нирковокам’яній хворобі, хронічних та гострих запаленнях сечовивідної системи, для лікування нетримання сечі, при метеоризмі, гастроентеритах, гнильних проносах, подагрі, хронічних запорах, остеохондрозі, легкій формі діабету, а також у якості ефективного засобу від ревматизму та інфекційних неспецифічних артритів.

Ягоди брусниці застосовують для лікування туберкульозу, катару шлунка з пониженою кислотністю, ревматизму, нирковокам’яної хвороби, а також як чудовий вітамінний та протигнильний засіб. Ягоди можна вживати як свіжими, так і вареними або квашеними. Відвар ягід відмінно вгамовує спрагу та допомагає при гарячці. Вичавлений з ягід сік брусниці п’ють для нормалізації артеріального тиску.

Для внутрішнього застосування використовують відвар листя брусниці. Для його приготування беруть 2 столові ложки листя рослини і склянку окропу. Вживати цей відвар потрібно по третині склянки тричі на добу.

Корисним також є настій з суміші ягід, листя брусниці і звіробою звичайного. Для його приготування потрібно змішати листя, ягоди та звіробій у рівних співвідношеннях та приготувати настій з 1 столової ложки такої суміші і склянки окропу. Кип’ятити потрібно 10 хвилин та настоювати протягом 1 години. Потім настій слід процідити і пити по півсклянки 4-5 разів на добу у випадку нічного нетримання сечі.

Для зовнішнього застосування використовують примочки з соку ягід, які допомагають від корости та лишаїв.

Коментарі закрито.