Бодян справжній – лікувальні властивості та рецепти


бодян справжній описання Бодян справжній (Jllicium verum, бодян звичайний, сибірський аніс, індійський аніс, зірчастий аніс, китайський аніс, корабельний аніс) – це невеличке вічнозелене тропічне деревце, що належить до бодянових, має пірамідальну крону і висоту 2-3 метри. Ця лікарська рослина вважається далеким родичем анісу. Листя бодяну шкірясте, знизу тьмяне, зверху яскраво-зелене, ланцетоподібне, довжиною від 4 до 9 см і шириною від 1,5 до 3 см. Розмножується ця рослина насінням, але плоди дає аж на п’ятий рік. Збір насіння проводять через 15 років. Квіти багатопелюсткові, можуть мати блідо-жовтий або світло-зелений відтінок, іноді бувають пурпурового кольору. Після цвітіння утворюються зіркоподібні суцвіття у формі найчастіше восьми (інколи семи, дев’яти, десяти або дванадцяти) зіркоподібних променів. Промені мають форму човників, що містять одну насінину завдовжки 6-7 мм. Суцвіття спершу є м’ясистим, потім твердіє та набуває темно-червоного або світло-коричневого відтінку.

Бодян справжній завезений в нашу країну з Південно-Східного Китаю, де ця рослина утворює цілі ліси. Лікувальні властивості її були помічені ще до нашої ери. На сьогоднішній день бодян вирощують в Китаї, Японії, В’єтнамі, на Ямайці, Філіппінах, а також в Індії та на Кавказі.

Хімічний склад та зберігання бодяну справжнього

Для лікування застосовують корені та насіння рослини. Дерево плодоносить майже 100 років. Його плоди починають збирати з 15-го року, напередодні достигання, та сушать.

Плоди містять цукор, смоли, танін, та дуже багато ароматичної ефірної олії, найціннішим компонентом якої є анетол (85-90 %). Також до хімічного складу входять терпенеол, пинен, лимонин, цинеол, феландрін. Олія з цієї рослини має солодкуватий пряний аромат та приємний на смак. Вона міститься у зовнішній оболонці, а в насінні її немає.

Бодян справжній застосовують у кондитерській промисловості як прянощі для тіста, пудингів, фруктових супів і напоїв. Ця рослина чудового поєднується з іншими прянощами, такими як чорний перець, кориця, гвоздика, фенхель, імбир. Крім цього з бодяну заварюють міцний чай, в який додають плоди дерева, а в медицині використовують його для покращення смаку ліків.

На сході, особливо у Китаї, ця рослина є дуже популярною. Вона входить до складу традиційної суміші 5 китайських спецій, у яку також входять кориця, гвоздика, фенхель та сичуанський перець. Всі 5 трав змішують у рівних пропорціях. Застосовують суміш для маринування м’яса, приготування знаменитих чорних яєць, а також при смаженні овочів і м’яса. Приправляють бодяном і страви з птиці та свинини. Не поєднується ця спеція тільки з рибою. У зв’язку з сильним ароматом, бодян справжній слід застосовувати невеликими порціями і дуже акуратно, щоб не зіпсувати смак страви.

Цілющі властивості бодяну справжнього

В народній медицині препарати з бодяну традиційно використовують при болях у животі, чумі, малярії, гарячці та епілепсії. Допомагає ця лікарська рослина і при глистах, однак в цьому випадку слід застосовувати шкірку з кореня. Крім цього плоди бодяну мають вітрогінні, протизапальні властивості, та стимулюють роботу травної системи.

Відвар проти глистів готують з 2 чайних ложок кореня бодяну та склянки води. Вживати такий відвар потрібно на голодний шлунок по 1 столовій ложці, поки не вийдуть глисти.

Для всіх інших способів застосування слід 4 чайні ложки кореня бодяну заварити на склянці води та вживати по 2 столові ложки тричі на добу.

Коментарі закрито.