Боби – лікувальні та загальні властивості


боби рецепти Боби (Vicia tuba) – це трав’яниста однорічна лікарська рослина, що належить до родини бобових. Вона має прямостояче, голе, трохи розгалужене, чотиригранне стебло довжиною 20–160 см. У бобів парні перисті листки, які в загалом складають від 4 до 6 великих, еліптичних або видовжених, м’ясистих листків довжиною 4–8 см. Квіти двостатеві, зигоморфні, розміщені по 2-4 квітки в коротких китицях. Віночок квітки білого кольору з оксамитними червоними плямами на крильцях. Плодами цієї рослини, як відомо, є боби. Вона цвіте з червня до липня.

Боби були завезені в нашу країну з Середньої Азії. На сьогоднішній день цю рослину зазвичай вирощують як зернову бобову та кормову культуру.

Застосування та хімічний склад бобів

Для вживання в їжу використовують зелені та стиглі боби. З них готують різні страви, дуже поширеним є пюре з бобів. Рослина до розряду лікарських належить неофіційно.

Насіння бобів містить близько 35% білку, а також такі цінні амінокислоти, як метіонін, гістидин, аргінін, лізин. Крім цього до її складу входять ліпіди, вуглеводи і органічні кислоти.

Застосування бобів для лікування захворювань

В народній медицині боби застосовують як протизапальний і в’яжучий засіб. Приготоване з бобів пюре є корисним при дизентерії, проносі та деяких інших кишкових захворюваннях. Також можна використовувати боби при кашлі та нудоті.

При зовнішньому застосуванні варені на воді або молоці розтерті боби прикладають до наривів і ділянок шкіри, де спостерігаються запальні процеси. У якості косметичного засобу застосовують відвар або настій з квітів цієї лікарської рослини.

Лікарі не рекомендують вживати боби при гострих нефритах, подагрі, загостренні запальних процесів кишечника і шлунка, а також при хронічній недостатності системи кровообігу.

Коментарі закрито.