Бедринець великий – способи застосування та властивості


бедринець великий рецепти Бедринець великий (Pimpinella major, снітка) – це трав’яниста багаторічна трав’яниста кореневищна гола рослина, що відноситься до родини зонтичних (селерових). В цієї лікарської рослини порожнисте, пряме, гостре ребристе стебло, на якому під час цвітіння при основі появляються бічні розетки листків. Висота стебла від 40 до 100 см. Листя перисторозсічене, з великими яйцеподібними пильчастими частками. Квіти бедринцю великого білі, 5-пелюсткові, дрібні, зібрані в складні зонтики, які містять від 8 до 10 променів. Плоди бедринцю – двосім’янки. Цвіте ця рослина з липня по вересень.

Бедринець великий найбільш поширений в лісостеп ах та степах правого берега Дніпра, а також росте у Карпатах в чагарниках, на лісних галявинах і луках.

Хімічний склад та заготівля бедринцю великого

Хімічний склад цієї рослини небагатий, але вміст ефірної олії робить бедринець великий корисним для лікування деяких захворювань. Також, крім ефірних масел, коріння рослини містить дубильні речовини, пімпінелін, крохмаль, смоли та незначну кількість цукру.

У лікувальних цілях використовують коріння цієї рослини, яке заготовляють ранньою весною або восени. Добуте із землі коріння промивають холодною водою і просушують на відкритому повітрі або в спеціальному провітрюваному приміщенні. В результаті висушування вага сировини зменшується до 20%. Бедринець великий відноситься до неофіційних лікарських рослин.

Застосування та фармакологічні властивості бедринцю великого

В нетрадиційній народній медицині ліки з бедринцю великого застосовують у якості седативного, гемостатичного, обезболюючого та відхаркувального засобу. Також заспокійливо діє ця рослина на нервову систему і здатна нормалізувати роботу серця.

Для внутрішнього вживання готують настій з коріння бедринцю. Для цього беруть 1 столову ложку посіченого сушеного коріння та 400 мл окропу. Вживають настій по 100 мл тричі або чотири рази на добу.

Настій на спирті готують у процентному співвідношенні 1:10. При цьому застосовують 70 %-й спирт, на якому настоюють сировину 7 – 10 днів. Вживають спиртовий настій у вигляді крапель, по 10 – 20 крапель тричі на добу.

Коментарі закрито.