Авокадо – застосування та лікувальні властивості


Авокадо рецепти Авокадо (Persea american, персея американська, алігаторова груша (alligator pear) – тропічна вічнозелена плодова рослина, яка належить до родини лаврових. Дерево авокадо виростає до 20 м заввишки та плодоносить в середньому біля 5 років. За один рік з одного дерева можна зібрати приблизно 150 – 200 плодів.

Листки видовжені, яйцеподібної форми, цілокраї, або еліптичні, 10 – 20 см завдовжки та 3 – 10 см завширшки. Квітки зеленаво-жовті, дрібні, двостатеві, зібрані в невелику волоть або парасольку. Плід представляє собою м’ясисту кістянку, котра своєю формою та розмірами нагадує грушу.

Ця лікарська рослина найбільш поширена в Центральній Америці, Перу, Чилі, Еквадорі, Гватемалі та в південній частині Мексики. В Східній Європі зустрічається на Чорноморському узбережжі Кавказу.

Хімічний склад та лікувальні властивості авокадо

Застосовується у якості дієтичного та лікувального засобу. Вживають зазвичай плоди авокадо, хоча в народній медицині також використовують шкіру плодів та листя.

Хімічний склад плодів авокадо містить 30% жирів, від 1,5 до 4% білків, а також пантотенову кислоту та вітаміни А, В1, В6, РР, К. Мають невисоку цукристість, також у складі є солі калію, натрію, заліза, фосфору, кальцію. Листя містить алкалоїд абакатин, який за своєю силою дії та якістю перевищує теобромін.

Застосування авокадо для лікування захворювань

Плоди авокадо застосовують у свіжому вигляді для приготування салатів, пюре, супів, кремів, а також для бутербродів і навіть у виробництві морозива. Часто плоди заморожують та консервують.

Корисно вживати плоди авокадо при лікуванні анемії, цукрового діабету, атеросклерозу, гіпертонії, також їх часто рекомендують при захворюваннях кишково-шлунково тракту, особливо у випадку гастритів, що супроводжуються зниженою кислотністю шлункового соку.

Авокадо має оздоровчий вплив на більшість органів організму людини. В народній медицині вважають, що плоди рослини покращують пам’ять та здатні знижувати ризик серцево-судинних захворювань, завдяки речовинам, що входять до складу плодів, зокрема поліненасиченим жирним кислотам. Як підтверджують наукові дослідженням, саме брак поліненасичених кислот є однією з основних причин розвитку атеросклерозу та порушення рівня холестерину. Завдяки вмісту калію, плоди авокадо сприяють правильній роботі серця, нормалізують водно-сольовий обмін та позбавляють від стресу. Плоди рослини можна також включати в раціон харчування людям, котрі схильні до підвищеного артеріального тиску.

М’якуш плодів авокадо застосовують також у виробництві косметичних засобів.

Відвар зі шкіри та листя плодів цієї рослини використовують у якості глистогінного засобу та для лікування ентеритів.

На основі олії авокадо виготовляють препарат для лікування склеродермії, екземи, артрозів та захворювань міжзубної тканини.

Коментарі закрито.