Арум плямистий – цілющі властивості та рецепти


Арум плямистий рецепти приготування Арум плямистий (Arum maculatum) – це трав’яниста багаторічна однодомна лікарська рослина, що відноситься до родини ароїдних. Коріння аруму потовщене, бульбоподібне. Листя черешкове, довге, прикореневе, серцеподібне, з темними плямами та цілими краями. Квітконосне стебло має довжину 30-40 см, на кінчику якого розміщені у початку дрібні одностатеві квіти. При цьому жіночі квітки знаходяться біля основи, а чоловічі – зверху над ними. При основі початок обгорнутий жовтим або коричневим покривалом. Плоди рослини – ягоди червоного кольору. Цвіте в травні.

Арум плямистий найчастіше можна побачити в букових лісах західних регіонів України.

Хімічний склад, заготівля та зберігання аруму плямистого

Бульби цієї рослини мають багато крохмалю (біля 70%), а також 0,1% ароніну та сапоніни.

У лікувальних цілях застосовують свіже або сухе потовщене бульбоподібне коріння (Radix Ari maculati), яке заготовляють весною до появи листя або восени. Коріння чистять, звільняючи від кори, потім ріжуть та сушать у сушарці або на відкритому повітрі при температурі 40 градусів. З 8 кілограм свіжого коріння аруму плямистого отримують близько 1 кг сушеної сировини, яку зберігають в добре провітрюваних сухих приміщеннях. Також можна зберігати й свіжі бульби, загорнувши їх у вологий пісок в підвальному приміщенні. Ця рослина належить до неофіційних лікарських рослин.

Фармакологічні властивості та застосування аруму плямистого

В народній медицині рослину застосовують у якості знеболюючого, протизапального та відхаркувального засобу. Настій бульб внутрішньо вживають при невралгія, ревматизмі, хронічному бронхіті, катаральних станах верхніх дихальних шляхів, бронхіальній астмі, захворюваннях печінки, гастритах з підвищеною кислотністю, а також для виведення піску та каменів з сечового міхура та нирок. При вагітності (в першій половині) настойку аруму плямистого використовують як протиблювотний засіб.

Для внутрішнього вживання слід приготувати настій з 1 чайної подрібненого свіжого або сушеного коріння та склянки холодної води. На відміну від всіх інших настоїв, цей готується холодним методом, настоюючи коріння аруму в холодній воді протягом 8 годин. Відвар з бульб готують у пропорції 2-3 частини коріння на 100 частин води. Вживають відвар по 10 крапель не більше 3 разів на добу. Для зовнішнього застосування використовують спиртову настойку з 10 г посічених бульб та 100 г горілки.

Коментарі закрито.