Апельсин – цілюща рослина з чудовими властивостями


Апельсин властивості Апельсин (Citrus sinensis) – це вічнозелене дерево яке відноситься до родини рутових та роду цитрусових. Листя цілісне, шкірясте, зчленоване з черешками. Квіти апельсину білі, правильні, розміщені по одиночно або зібрані в малі квіткові щитки. Плодом апельсину є овальний або кулястий соковитий померанець, який може мати різний колір, від ясно-жовтого до червоного відтінку.

Апельсин росте у Південно-Східній Азії та на чорноморському узбережжі Кавказу. Культивується як плодоносна культурна та лікарська рослина, плоди якої застосовуються у якості профілактичного та лікувального засобу. Плоди апельсину вживають у свіжому вигляді або вичавлюють з них сік.

Хімічний склад та лікувальні властивості апельсину

Плоди апельсину містять близько 6-8 % цукрів, 1-2 % лимонної кислоти, аскорбінову кислоту, каротин, рибофлавін, тіамін, пектинові речовини, біофлавоноїди, а також сполуки калію, кальцію та фосфору.

В основному апельсин використовується як потужне джерело полівітамінів. Плоди рослини слід вживати при авітамінозах, гіповітамінозах, гіпертонії, подагрі, атеросклерозі та захворюваннях печінки. Апельсиновий сік сприяє підвищенню апетиту, чудово вгамовує спрагу, покращує травлення та допомагає при підвищенні температури тіла. Плоди апельсину особливо корисні при гіпосекреторних гастритах, схильності до спастичних запорів, та при слабому жовчовиділенні. Не рекомендується вживати апельсин при підвищеній кислотності шлунка та виразковій хворобі.

В народній медицині застосовується також шкіра плодів апельсину як кровоспинний, жарознижувальний засіб.

Коментарі закрито.