Айстра степова – властивості та хімічний склад


Айстра степова рецепти Айстра степова (Aster amellus) – це трав’яниста багаторічна розсіяно опушена рослина, що належить до родини складноцвітих (айстрових). Стебло айстри прямостояче з розгалуженням тільки біля суцвіття. Довжина стебла становить 25 – 60 см. Листки сидячі, чергові, цілісні, лопатоподібні або овальні. Квіти цієї лікарської рослини зібрані в кошики: крайні квіти – маточкові, язичкові, темно-блакитного або світло-блакитного кольору, а серединні квіти – двостатеві, трубчасті, жовтого забарвлення. Листочки обгортки скраю мають червону плівчасту облямівку. Кошики суцвіть айстри степової подібні на волоть або щиток. Плід цієї рослини – сім’янка з чубком, а цвіте айстра степова з липня по серпень.

Айстра степова зазвичай зустрічається на степових схилах, узліссях, кам’янистих та вапнякових поверхнях, а також в чагарниках лісостепових та лісових районів Південно-Західних областей України.

Хімічний склад за фармакологічні властивості айстри степової

Як сировину використовують кошики (суцвіття), які збирають безпосередньо під час цвітіння рослини. Вона належить до неофіційних лікарських трав.

Розглядаючи хімічний склад, який повністю не вивчений, можна зазначити наявність у суцвітті айстри степової алкалоїдів та сапонінів. Однак, про вміст алкалоїдів на сьогоднішній день між дослідниками ведуться суперечки.

Щодо фармакологічних властивостей – рослина має відхаркувальні властивості. Про інші лікувальні властивості айстри інформації немає. Тим не менше є відомості, що в давні часи айстру степову та альпійську успішно застосовували для лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту, туберкульозу та шкірних захворювань.

Коментарі закрито.