Адокса мускусна – властивості та застосування


Адокса мускусна рецепти Адокса мускусна (Adoxa moschatellina, пижмачка) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина родини адоксових. Висота цієї рослини від 5 до 15 см. Вона має своєрідний мускусний запах.

Прикореневі листки цієї рослини довго черешкові, два трійчасто-складні. Тобто, стеблових листків в адокси два трійчасті. Розміщені вони навпроти один одного, біля середини стебла рослини. Квіти адокси мускусної дрібні, двостатеві, правильні, жовто-зеленого кольору, зібрані в головчасті суцвіття на верхівках стебел. Плодом рослини є кістянка. Цвіте адокса у квітні і травні місяці.

Адокса мускусна найбільш поширена в листяних лісах, зустріти її можна в чагарниках на території майже всієї України, крім регіонів Південного Степу.

Фармакологічні властивості та хімічний склад адокси мускусної

У якості сировини застосовується коріння цієї лікарської рослини, яке заготовлюється восени.

Адокса мускусна не є офіційною лікарською рослиною. В хімічний склад її входять дубильні речовини, р-кумарова та кавова кислоти, корінь містить ефірну олію.

Щодо застосування та фармакологічних властивостей адокси мускусної, слід зазначити першочергову роль ефірної олії, що має спазмолітині властивості. Настій коріння рослини характеризується ранозагоювальною та антимікробною дією. Застосовується настій у вигляді компресів зовнішньо, також ним обмивають гнійні рани.

Для приготування настою слід взяти 20 грам подрібненого коріння і залити 200 мл окропу. Після кількагодинного настоювання настій відціджують та використовують для обмивань та компресів.

Коментарі закрито.